Gemeente Heerenveen


---

Onderzoek brandweer Heerenveen afgerond
25-6-2002

Het onderzoeksbureau Mede heeft haar onderzoek naar de situatie bij de brandweer Heerenveen afgerond. Het rapport is aangeboden aan het college van burgemeester en wethouders. Op maandagavond 24 juni jl. zijn de resultaten besproken met het hele brandweerkorps.

Het bureau Mede heeft een aantal heldere conclusies getrokken na uitgebreide interviews met veel betrokkenen. Met name de bedrijfsvoering van het korps heeft te lijden onder zaken als een slechte sfeer, een onduidelijke bevoegdheid- en verantwoordelijkheidsverdeling, gebrek aan leiding en sturing, slechte communicatie en onvoldoende aandacht voor personeelsbeleid. Daarnaast bestaan er werkachterstanden op het gebied van onder meer gebruiksvergunningen, opleiding en oefening, onderhoud materieel.

Bij deze conclusies noemt het bureau ook aanbevelingen. De belangrijkste is dat de problematiek per direct krachtig moet worden aangepakt. Daarbij het is van belang dat er zo snel mogelijk wordt voorzien in goede leiding bij de brandweer. Volgens bureau Mede heeft het de voorkeur dat een full-time interim-commandant de komende maanden, bij wijze van tussenoplossing, aan de slag gaat. Voordeel is dat een interimcommandant geen binding heeft met het korps en daardoor op een geloofwaardige wijze voor alle partijen kan optreden. Bovendien wordt de voortgang van het samenwerkingsproces met de gemeente Skarsterlân en de eventuele terugkeer van de voormalige interim-commandant, de heer Sjoerdstra, daarmee opengelaten, aldus het bureau.

Verder adviseren de onderzoekers om het middenkader goed te betrekken en een helder plan van aanpak voor het veranderingsproces op te stellen.

Het college van benw is van mening dat het rapport goede bouwstenen biedt voor de vervolgaanpak. Naar de mening van het college is het cruciaal dat eerst toereikende leiding aanwezig is, alvorens verder kan worden gewerkt aan de andere aanbevelingen. Daarom is reeds afgelopen maandagavond een interim-commandant bij het korps geïntroduceerd. De komende maanden zal de heer H. Roodveldt aan de slag gaan als interim-commandant. Hij heeft ruime ervaring in soortgelijke opdrachten en zal, onder directe aansturing van de gemeentesecretaris, aan de slag gaan met een plan van aanpak voor het vervolg.

De ondernemingsraad en de onderdeelcommissie Brandweer van de gemeente Heerenveen hebben in een brief aan het college geschreven dat men het eens is met deze aanpak. Men pleit voor een daadkrachtige aanpak, conform de aanbevelingen van het onderzoeksbureau. Afgesproken is dat de ondernemingsraad en de onderdeelcommissie nauw zullen worden betrokken bij het vervolg.

In de afgelopen periode zijn overigens ook afspraken gemaakt met het college van benw van Skarsterlân over het vervolg van de samenwerking tussen beide brandweerkorpsen. De commandant van Skarsterlân, de heer Sjoerdstra, zal hierin een belangrijke rol blijven vervullen. Na de zomer zal dit verder worden opgepakt, zo is afgesproken. De interim-commandant van Heerenveen zal zich niet op de samenwerking richten, maar vooral bezig zijn met de uitvoering van de aanbevelingen van bureau Mede en de dagelijkse leiding van het korps.