Ministerie van Verkeer en Waterstaat

25 juni 2002

Overeenstemming over toekomst Publiek Private Samenwerking

Tijdens de werkconferentie PPS op de agenda van 24 juni is brede overeenstemming bereikt over de invulling van Publiek Private Samenwerking voor de komende jaren. Op de werkconferentie, georganiseerd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het ministerie van Financiën, kwamen bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, lokale en nationale politiek en bestuur bijeen om tot een strategische agenda voor PPS te komen.

Op de conferentie benadrukte Rinnooy Kan (ING) dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen veel heeft bereikt. Wel moeten alle betrokkenen in de toekomst scherper letten op de bedrijfseconomische en commerciele potentie van projecten die in PPS vorm uitgevoerd kunnen worden. Zijn advies aan de overheid is: formuleer programmas van bedrijfseconomische interessante projecten en doe actief mee aan de realisatie van deze projecten. Volgens Hazewinkel (Koninklijke Volker Wessels Stevin) is verdere professionalisering van publieke opdrachtgevers en private opdrachtnemers noodzakelijk. Vernieuwing van het bouwproces is een voorwaarde om verdere voortgang te boeken. Norder (gedeputeerde Zuid-Holland) pleitte ervoor eerst de partijen uit de publieke sector op een lijn te brengen om vervolgens met een samenwerking tussen publieke en private partijen aan de slag te gaan. Een betere aansluiting bij maatschappelijke problemen en een pragmatische houding bij het inschakelen van private partijen kunnen PPS-projecten in een versnelling brengen.

De deelnemers hebben een gemeenschappelijk actieplan voorbereid waarbij de nadruk ligt op het versterken van politiek commitment. Verder is men het erover eens dat bij PPS niet alleen naar de investering zelf gekeken moet worden, maar ook naar de kwaliteit van de exploitatie. Een menukaart van contract- en samenwerkingsvormen stelt opdrachtgevers en opdrachtnemers in staat om bij elke opdracht de best passende vorm te kiezen. Dat stelt hoge eisen aan de kwaliteit van overheid en markt, die om moeten kunnen gaan met een grotere diversiteit en waarvoor deze zomer plannen uitgewerkt gaan worden.