SCHERING

Meer gemak voor leukemie patiënten

Meer gemak voor Chronische Lymfatische Leukemie patiënten en artsen

Medicijn Fludara Oraal nu vergoed door ziekenfonds en verzekering

WEESP . 25 juni 2002 - Fludara Oraal is vanaf 1 juli opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat betekent dat dit medicijn nu door ziekenfonds en verzekering volledig wordt vergoed. Fludara is het medicijn voor patiënten die leiden aan Chronische Lymfatische Leukemie, de meest voorkomende vorm van leukemie bij oudere mensen.

Het medicijn Fludara bestaat al langere tijd, maar is sinds kort geïntroduceerd in de vorm van een tablet. Voorheen was Fludara alleen via een infuus toe te dienen. Dat betekende dat de patiënt uitsluitend in het ziekenhuis kon worden behandeld. Met Fludara Oraal kan de patiënt zijn behandeling thuis krijgen. De werking van Fludara Oraal is dezelfde als die van de infuus-variant. Fludara Oraal kan de patiënt ophalen bij zijn eigen apotheek. Schering Nederland heeft uitgebreide documentatie samengesteld voor zowel de arts als de patiënt.

Geen ziekenhuisopname

B-cel Chronische Lymfatische Leukemie (B-CLL) is een langzaam groeiende, maar fatale vorm van kanker en de meest voorkomende vorm van leukemie in de westerse wereld. Het gaat hierbij om ongeveer negen procent van alle kankergevallen en zo.n dertig procent van alle leukemie patiënten. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 700 nieuwe patiënten gediagnosticeerd. Tweederde van al deze patiënten is boven de zestig jaar.
Met medicatie zijn B-cel CLL patiënten goed te helpen. Concreet betekent dit dat wanneer zij tijdig medicijnen nemen de patiënt weinig hoeft te merken van de ziekte. Voordat Fludara Oraal beschikbaar was en werd vergoed, betekende het toedienen van het medicijn een ziekenhuis-opname van vijf dagen óf een therapie op de dagbehandeling gedurende vijf opeenvolgende dagen voor een patiënt die verder weinig mankeert. Omdat Fludara relatief weinig bijwerkingen heeft, ligt er dan een patiënt in een ziekenhuisbed die
zich niet echt ziek voelt. Met Fludara Oraal kan de patiënt gewoon thuisblijven en een normaal leven leiden.

Noot voor de redactie,