Gemeente Utrecht

Theehuis aan Bernadottenlaan blijft voorlopig gesloten

De rechtbank heeft de gemeente Utrecht in het gelijk gesteld inzake de sluiting van het theehuis aan de Bernadottelaan 25. De eigenaar van het theehuis had een voorlopige voorziening gevraagd bij de rechtbank om de sluiting te voorkomen, hij deed dat nadat burgemeester Brouwer begin deze maand de horeca-exploitatievergunning had ingetrokken. Het theehuis werd daardoor gedwongen de deuren te sluiten.

Burgemeester Brouwer besloot tot het intrekken van de horeca-exploitatievergunning na aanhoudende klachten uit de buurt over ernstige overlast die werd veroorzaakt door bezoekers van het theehuis. Buurtbewoners klaagden al sinds de opening van de horecagelegenheid in juni 2001 over geluidsoverlast (vaak tot diep in de nacht) en zaken als wildplassen, dubbelparkeren en rondslingerend afval. Tevens bleek het trottoir door het breed uitgezette terras van het theehuis, dat nabij een bejaardentehuis is, nauwelijks toegankelijk voor mensen met een rollator. Wanneer daarover iets werd opgemerkt, werden omwonenden door de bezoekers van het theehuis uitgescholden. Omwonenden gaven meermaals aan zich in de buurt van het theehuis niet veilig te voelen. Ook na meerdere malen overleg tussen de politie en de eigenaar van het theehuis om de problemen in te perken, bleef de overlast voortduren.

Begin deze maand besloot burgemeester Brouwer de situatie niet langer te laten voortduren en trok de horeca-exploitatievergunning in. Tegen dit besluit heeft de eigenaar een bezwaarschrift ingediend. In afwachting over de besluitvorming hierover, diende de eigenaar een verzoek in bij de rechtbank om een voorlopige voorziening te treffen, waardoor het theehuis open zou kunnen blijven. De rechter heeft dit verzoek afgewezen.

Sinds de sluiting van het theehuis blijkt zowel uit signalen uit de buurt als uit de registratie van klachten bij de politie, de overlast in de omgeving van de Bernadottelaan aanzienlijk te zijn afgenomen.

Utrecht, 25 juni 2002.