Provincie Drenthe

GS besluiten van 25 juni 2002

Assen, 25 juni 2002
Persberichtnummer 02-067



Subsidieregeling vrijwilligerswerk en mantelzorg De subsidieregeling vrijwilligerswerk en mantelzorg 2002 is door gedeputeerde staten vastgesteld. De komende twee jaar is deze gericht op het stimuleren en versterken van vrijwilligerswerk van en door jongeren én het versterken en ondersteunen van (de positie) van mantelzorgers. Het is een vervolg op de succesvolle tender vrijwilligerswerk van vorig jaar. Over twee jaar wordt de regeling opnieuw bekeken en wordt beslist over de wijze van voortzetting in de navolgende jaren. Na goedkeuring door provinciale staten op 18 september kunnen belanghebbenden een aanvraag indienen. In totaal is 46.000 euro per jaar beschikbaar.

Twee projecten voor stimuleringsregeling vrijwilligerswerk ingediend Gedeputeerde Staten willen twee projecten indienen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor een bijdrage uit de Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk (TSV). Deze regeling bestaat uit specifieke uitkeringen aan gemeenten en provincies ter versterking van het vrijwilligerswerk. Naast de bijdrage van 210.000 euro die van het ministerie van VWS moet komen, stellen GS zelf ook 210.000 euro beschikbaar. Het gaat om de projecten 'Vrijwilligers in de thuiszorg in beeld' en 'Waardering van vrijwilligers'. Met het project 'Vrijwilligers in de thuiszorg in beeld' willen de initiatiefnemers meer vrijwilligers vinden die in de thuiszorg willen werken. In Drenthe kampt zowel de Stichting Thuiszorg Icare als de stichting Thuisverzorging Gehandicapten met een tekort aan vrijwilligers.
Het doel van het project 'Waardering van vrijwilligers is een subsidieregeling te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren waarmee vrijwilligersorganisaties zelf in staat worden gesteld in eigen kring hun vrijwilligers te waarderen. Het voorstel wordt op 28 augustus besproken in de statencommissie Cultuur en Welzijn.

Dwangsom voor Essent Milieu
Tegen het bedrijf Essent Milieu in Wijster is een dwangsomprocedure gestart door GS. Het afvalbedrijf heeft vanaf 1 oktober 2001 niet of niet volledig voldaan aan de verplichting tot rapportage. Volgens de vergunning in het kader van de Wet Milieubeheer dient Essent Milieu binnen zes maanden na ieder kalenderjaar gegevens aan de provincie te rapporteren. Volgens diezelfde vergunning moet het bedrijf telkens na afloop van vier weken een beperkte rapportage aan de provincie aanbieden. Dit is niet of onvoldoende gebeurd. GS zullen een dwangsom opleggen van 10.000 euro per keer dat niet wordt voldaan aan de vierwekelijkse rapportage, met een maximale hoogte van 50.000 euro. Essent Milieu kreeg op 7 maart een voorwaarschuwing voor de geconstateerde feiten.

Drentse lucht schoon
Uit het rapport 'Luchtkwaliteit 2001' van de provincie Drenthe blijkt dat het goed is gesteld met de regionale luchtkwaliteit. Alleen de stofnorm wordt op een aantal plaatsen overschreden. De oorzaak hiervoor heeft echter een grootschaliger achtergrond. GS stellen daarom geen maatregelen voor. Het beleid voor fijn stof is bovendien rijksbeleid.
De provincie dient jaarlijks te rapporteren over de luchtkwaliteit aan het Rijk. De gegevens hebben betrekking op plaatsen waar naar redelijke verwachting mensen worden blootgesteld aan hoge concentraties luchtverontreiniging. De aanwezigheid van stikstofdioxine, koolmonoxide, fijn stof, zwaveldioxide en lood wordt op die punten gemeten. De luchtkwaliteitsniveaus zijn vastgelegd in grenswaarden, plandrempels en alarmdrempels. Alleen de stofnorm overschrijdt op een aantal drukke verkeerspunten de 24-uursgemiddelde concentraties. Dat betekent dat de norm op deze punten meer dan 35 keer per jaar wordt overschreden. De normaal aanwezige norm ligt voor de provincie in vergelijking met andere landsdelen laag. Overschrijding van de stofnorm brengt vooral risico's met zich mee voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen. De provincie Drenthe heeft een landelijk karakter zonder industriegebieden met zware industriële activiteiten.

Subsidies voor projecten Zorg, Welzijn en Ouderbeleid Gedeputeerde staten hebben 8 projecten goedgekeurd in het kader van de subsidieregelingen Zorg, Welzijn en Integraal Ouderenbeleid. Met behulp van deze subsidies wordt de uitvoering van vernieuwende projecten op het terrein van Zorg en Welzijn mogelijk gemaakt. Voor het project 'Kwaliteit daar gaat het om' is 58.361 euro beschikbaar. Met dit project wordt onder meer bevorderd dat mensen met een ernstige verstandelijke handicap zo veel mogelijk gebruik gaan maken van algemene voorzieningen. Naar de effecten hiervan wordt onderzoek verricht.
Het project 'preventie en vermaatschappelijking van zorg' is gericht op de ondersteuning van familieleden-mantelzorgers van mensen met psychiatrische problemen. Hiervoor is 22.576 euro vrijgemaakt. Met de subsidie van 35.000 euro willen de initiatiefnemers van het project 'Eerste hulp bij huiselijk geweld tegen vrouwen' het geweld tegen vrouwen binnen relaties verminderen en zoveel mogelijk voorkomen.
Voor het 'digitale vrouwenplein voor Drenthe' is 14.223 euro beschikbaar. Hiermee willen de initiatiefnemers het medium internet gaan inzetten voor het verwezenlijken van hun maatschappelijke- en emancipatiedoelstellingen.
Voor de Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk komt 70.000 euro beschikbaar. Hiermee moet een goede ondersteuningstructuur voor vrijwilligers tot stand komen.
Met het project 'Buurtgerichte sociale activering Klazienaveen' wordt activering en participatie van niet-werkende buurtbewoners gestimuleerd. Hiervoor is 23.000 euro vrijgemaakt. Voor 'Anno Drenthe' is 13.618 euro beschikbaar. Het doel van het project is om ouderen in het middelpunt van de belangstelling te brengen en de verhalen -die anders verloren zouden gaan- een plek te geven.
Voor uitbreiding van een ICT-project voor ouderen maken GS 14.000 vrij.
De projecten 'Kwaliteit, daar gaat het om' en 'Eerste hulp bij huiselijk geweld tegen vrouwen' worden voor definitieve besluitvorming nog aan de statencommissie Cultuur en Welzijn voorgelegd.

Provincie Drenthe geeft subsidie voor EK atletiek voor gehandicapten 2003
Gedeputeerde Staten vragen Provinciale Staten een bedrag van 193.000 euro beschikbaar te stellen voor het Europese kampioenschap atletiek voor gehandicapten dat in juni 2003 in Assen wordt gehouden. Het evenement sluit aan bij het beleid van de provincie Drenthe. Drenthe stelt zich tot doel de integratie van mensen met een handicap in de samenleving te bevorderen. Daarnaast wil de provincie meer erkenning en waardering voor vrijwilligerswerk. Sinds de wereldspelen voor gehandicapten in 1990 in Assen, is het tweejaarlijkse open Nederlands Kampioenschap atletiek voor gehandicapten steeds in Drenthe gehouden. Op basis van deze geslaagde evenementen, de aanwezige infra- en organisatiestructuur voor grote evenementen en de opgebouwde expertise op het terrein van de gehandicaptensport, is de organisatie van het Europese Kampioenschap in 2003 opnieuw aan Drenthe toegewezen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl