Ingezonden persbericht


Persbericht
aan: de auto(sport)redactie



Net geen FIA-ETCC punten voor Tom Coronel

Op het Zweedse circuit van Anderstorp vonden de negende en tiende ronde van het LG FIA European Touring Car Championship (ETCC) plaats. Voor het Carly Motors Team Isert pakte Tom Coronel uit Huizen hier een negende en een zevende plaats. Teamgenoot Peter Kox realiseerde een achtste en een tiende plaats, terwijl de derde Carly Motors Team Isert BMW ditmaal bestuurd werd door Duncan Huisman. Hij nam de plaats van Gianni Morbidelli in en viel in de eerste race uit, terwijl hij zijn tweede optreden in deze klasse afsloot met een elfde plaats. Tom Coronel kon door dit resultaat geen punten aan zijn totaal toevoegen en bezet momenteel de tiende plaats. Met nog tien races te gaan en de steeds toenemende technische prestaties van zijn bolide, verwacht de Huizenaar in de tweede helft van de competitie meer punten en een betere klassering te realiseren.

Het circuit van Anderstorp (ruim 140 km ten noorden van Gotenburg) vervult normaal gesproken de rol van een bandentestbaan en wordt nogal eens als airstrip gebruikt. "Daar kreeg ik tijdens mijn verkenning op de trike ook mee te maken", opent Coronel zijn relaas. "Ik reed op mijn gemakje daar rond, maar werd vriendelijk gevraagd even aan de kant te gaan, omdat er een vliegtuig moest landen. Dat is wel een heel aparte ervaring. Dit is een circuit met drie hele lange kombochten, die een beetje vergelijkbaar zijn met de Tarzanbocht op Zandvoort. Ik voelde me hier dan ook snel thuis en reed in de vrije training tijden tussen de zesde en de tiende plek. Daarbij ging het vaak om zeer kleine tijdsverschillen. Alles zat dit keer echt heel dicht bij elkaar", vervolgt de BMW-coureur zijn verhaal. Overigens zou er in Zweden voor het laatst op basis van de bestaande ETCC-reglementen gereden worden. Met ingang van de komende races op Oschersleben zal er sprake zijn van een verandering in de vorm van extra gewichten voor de meest succesvolle wagens. In zijn kwalificatie voor de race op Anderstorp kreeg Tom Coronel te maken met een probleem in de aandrijflijn: "In mijn tweede snelle ronde brak de aandrijfas. Dat was jammer, want op dat moment ging het eigenlijk best lekker. Nu stond ik zeventiende. Aan al die droog weer afstellingen hadden we op de racedag niet al te veel, want het regende al tijdens de hele warm-up. Gelukkig bleek onze regen set-up goed, getuige de derde plek op slechts 8/100ste achter de snelste van dat moment. Ik hoopte dan ook op veel regen tijdens de race".

Die wens ging in vervulling bij de start van de eerste race. Beginnend vanaf zijn zeventiende plek maakte Coronel zijn opmars door het veld. "In het begin zag ik echt geen hand voor ogen en probeerde zonder schade verder te komen. Bij het zien van de eerste wagens naast de baan wist ik dat die plaatsen al gewonnen waren. Later werd het zicht weer beter en stoomde ik samen met mijn teamgenoot Duncan Huisman langzaam maar zeker verder naar voren. Jammer genoeg kreeg 'Dunc' nog een zwieper van een ander en belandde naast de baan. Zelf eindigde ik als negende".

Bij de start van de tweede race stond de auto's aan de linkerkant op het natte gedeelte van de baan. "Ik kwam dan ook niet grandioos weg en belandde eerst tussen twee Alfa's en later achter De Simone in zijn BMW. Hij had echter net niet voldoende snelheid en hield zijn volgers ronden lang op. Drie ronden voor het eind lukte het me, om de Spanjaard uit te remmen, waardoor ik opklom naar een zesde plaats. Die wist ik te houden tot de laatste ronde. Toen kwam Dirk Muller mij voorbij, waardoor ik weer net buiten de punten viel. Ondanks dat kijk ik terug op een goede race, waarin we qua snelheid nu echt meedoen. We hadden er dit keer tien pk bij en volgens tuner Carly Pellinkhof zal er de komende race nog eens een stukje vermogen bijkomen", besluit Coronel zijn verhaal.

De overwinningen op Anderstorp werden verdeeld tussen Nicola Larini met een Alfa en BMW coureur Jörg Müller. De volgende race wordt over twee weken op het Duitse circuit van Oschersleben verreden.

Tom Coronel wordt in het FIA Europees Toerwagen Kampioenschap ondersteund door: Apex, Seiko, Bertelli en McGregor.


---
Anderstorp/Huizen, 30 juni 2002

Ingezonden persbericht