Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 30-06-2002
Persbericht Regionaal, 22.15 uur

Autos van straatracers inbeslaggenomen

De politie van de regio Utrecht heeft op zondagavond 6 autos van straatracers inbeslaggenomen en 7 personen aangehouden. De aanhoudingen vonden plaats op basis van artikel 10 lid 2 van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Utrecht.

Verleden racegebied
Sinds mei 2002 heeft de politie al verschillende meldingen binnengekregen dat er illegale straatraces werden gehouden op het bedrijventerrein Lage Weide in Utrecht. Nagenoeg iedere zondag verzamelen zich op de Isotopenweg zon 60 automobilisten die met elkaar willen racen op de openbare weg. Bij deze races wordt met zeer hoge snelheid gereden en bestaat groot gevaar voor medeweggebruikers, omstanders en bestuurders. Door extra politietoezicht heeft op zondagen geen race meer plaatsgevonden.

Toezicht
De politie heeft de racers meerdere malen gewaarschuwd dat racen op de openbare weg niet is toegestaan en heeft het gevaar hiervan duidelijk aangegeven. Ook werd aangegeven dat wanneer het tot een race zou komen, de politie de auto inbeslag zou nemen. De racers bleven echter naar de verschillende locaties komen en zochten andere locaties uit, om uit het zicht van de politie toch te gaan racen. De politie kon hen nooit betrappen op een race. Om de hen toch te laten stoppen werd door de politie besloten om repressief op te treden. Er werden een groot aantal bekeuringen uitgeschreven voor verschillende overtredingen zoals; het niet in het bezit hebben van de autopapieren, niet verzekerd zijn van de auto en het rijden met gladde banden etc.

Ondanks het verscherpte toezicht bleven de straatracers naar de verschillende locaties komen om te racen. Wanneer er politietoezicht was vonden deze races niet plaats. Er kwam bij de echter wel informatie binnen dat in kleine groepen op verschillende dagen en plaatsen toch een korte race werd gehouden.

Artikel 10 APV
Om het racen in de toekomst te voorkomen heeft de, burgemeester van Utrecht, officier van justitie en de politie van de regio Utrecht, besloten op te treden op basis de overtreding van artikel 10 lid 2 van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Utrecht.

De afgelopen weken heeft de politie op zondagen de kentekens genoteerd van de autos die op de racelocatie samenkwamen en wilden gaan racen. De afgelopen weken werden op zondagen de kentekens genoteerd van autos die op de racelocatie samenkwamen en wilden gaan racen. Door het politietoezicht vond deze dus niet plaats. Op zondag 30 juni hield de politie weer verhoogd toezicht op de Isotopenweg en omgeving. Er verzamelde zich hier 6 autos om kennelijk weer te gaan racen. De bestuurders zijn vervolgens aangehouden voor artikel 10 van de Algemene Plaatselijke Verordening en hun autos werden inbeslaggenomen.

Artikel 10 van de APV geeft aan dat het verboden is om op of aan een weg op enige wijze de orde te verstoren. Tevens is het verboden voorwerpen bij zich te hebben, in dit geval autos, die kennelijk bestemd zijn om de orde te verstoren.

De politie hoopt met deze werkwijze in de toekomst de races te voorkomen.