Ingezonden persbericht


(persbericht)
Verdiend applaus voor de groengele Helichem brigade

Vossen-Findhammer vecht voor prachtige klassering

Ieper, zondag 30 juni 2002. Helichem rallyequipe Henk Vossen- Johan Findhammer heeft in de roemruchte Ieper Westhoek Rally(E.K. coëff. 20) met Mitsubishi Lancer Evo 6 bijzonder veel lof geoogst door van een schier verloren wedstrijd een ware inhaalrace te maken en verdiend als 17e te eindigen. Ieper werd gewonnen door Bruno Thiry-Stephane Prevot in een Peugeot 206 WRC.

De Ieper Westhoek Rally, vroeger bekend als de 24 Uren van Ieper, is al decennia lang de meest aansprekende rally van Westeuropa. De 2002 versie gaat de geschiedenis in als verraderlijk zwaar en glad bij prachtig weer. De ruim 600 km rally met 315 km klassementsproef kende als alle jaren een schitterend deelnemersveld met maar liefst 109 equipes waaronder 12 Fia erkende rijders met topmateriaal.

Henk Vossen en Johan Findhammer vertrokken onder startnummer 26 met een nieuw opgebouwde Evo 6 na de opgelopen brandschade in de laatste ELE-Rally. Vossen liet direct op de eerste proef zien waarvoor hij was gekomen, een hoge score in groep N. Echter, op de tweede proef brak de as van de turbo en moest het team toezien hoe seconden en minuten wegtikten. De nieuwe service reglementen van het Europees en Wereldkampioenschap laten tussentijdse service ondersteuning niet meer toe en dus kon de turbo vervanging pas bij de eerste terugkomst in het servicepark in Ieper geschieden. Vossen stelde daar nuchter:" Mijn conclusie? U vraagt om mijn conclusie? Wij hebben op drie van de vier proeven niet gescoord maar veel verloren. Dit eist een andere benadering." Volgens toeschouwers was de in Ieper al zo lang populaire "Vossen Henk" als vanouds bloedsnel op proef 5 (Merkem 2) die gevolgd werd door een niet minder rappe Sint Juliaan. Het grote tijdverlies werd daardoor doeltreffend beperkt maar verhinderde niet dat het eerste traject werd afgesloten met een teleurstellende 46e plaats overall. Na een verdiende nachtrust, een gewijzigde strategie voor de tweede dag ging Vossen, slim genavigeerd door Johan Findhammer, op jacht naar meer. De gedreven service gaf een dusdanige ondersteuning dat de groengele Helichem brigade zich door het deelnemersveld kon vechten, veelal gehinderd door langzame deelnemers. Johan Findhammer: "Wij hebben de rally organisatie gewezen op de gevaren van ons tempo ten opzichte van tragere voorgangers. Dat besef deed de wedstrijdleiding besluiten dat wij niet 1 maar 2 munten achter hen mochten starten. Ik moet zeggen dat zij zelfs met die minuut extra soms voor ons aan de kant moesten en dat ook keurig deden. Klasse, petje af." Het resultaat van de snelle zaterdag: een prachtige 17e plaats aan het einde van het tweede traject, applaus en een run op handtekeningen van de helden. Het derde (zondag)traject over al eerder verreden proeven was nog gladder dan de voorgaande delen. Aanvankelijk zetten Henk en Johan de inhaalrace voort en wonnen nog eens 49 seconden op de eerste twee proeven maar moesten van het gas toen de ingezette snelheid toch te hoog bleek op het droge maar zo verraderlijke wegdek. "Wij kunnen geen plaats meer winnen, de klassering staat vast dus gaan we voor deze klassering," aldus een glunderende Vossen. Dat de equipe na de rally in de perskamer moest verschijnen verbaasde niemand. Zoals de commentator het op het finishpodium treffend stelde: "Den Henk komt hier al zo lang en telken maal verrast hij ons."
Als volgende rally staat de Deutschland Rally op het programma, die dit jaar voor het eerst meetelt voor het Rally Wereldkampioenschap. Vossen-Findhammer is een van de vele equipes die kans maken op een "wild card". Later deze maand wordt bekend of de Helichem equipe daar aan de start kan komen.
Einduitslag Rally van Ieper coëfficiënt 20:

1.
B. Thiry B. Peugeot 206 WRC A8 2:54:54,2

2.
P. Snijers B. Subaru Impreza WRC A8 + 01:55.5

3.
R. Theunissen NL Toyota Corolla WRC A8 + 05:15.9

4.
D. Bruyneel B. Toyota Celica GT4 A8 + 11:05.9

5.
O. Collard B. Citroën Saxo S 1600 A6 + 14:20.6
17.
H. Vossen NL Mitsubishi Evo6 N4 + 28:07.1
55.
P. Gommers NL Nissan Micra A5 + 02:13.6

Informatie: info@helichem.nl