Persbericht Trimbos-instituut

Reisverhalen

TE VERSCHIJNEN OP 3 JULI 2002

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in de zomer

Geestelijke gezondheidszorg (ggz) wordt vaak afgeschilderd als een luxevoorziening. Maar juist in veel ontwikkelingslanden is het bittere noodzaak. Het MGv onderneemt deze zomer een (niet zo zonnige) tocht over drie continenten.

Rosita Korste en Joop de Jong beschrijven het enige psychiatrische ziekenhuis van Suriname, dat de sporen draagt van de politieke en economische crisis die volgde op de onafhankelijkwording: het gaat gebukt onder gebrek aan geld, en dus aan personeel, medicijnen en allerlei andere middelen.

Met de geestelijke volksgezondheid in Afghanistan is het slecht gesteld, signaleert Frank Kortmann. HealthNet International traint artsen en verpleegkundigen in het herkennen en behandelen van psychische stoornissen. Dezen op hun beurt doen een beroep op lokale sleutelfiguren: onderwijzers, dorpshoofden, geestelijken en vroedvrouwen.

Zo'n aanpak wordt al langer beproefd in Cambodja, een van de werkgebieden van tpo Peace of Mind. Felix Dronkers en Bowinneth Phem beschrijven het opzetten van een eenvoudige, laagdrempelige, op inheemse leest geschoeide vorm van psychosociale zorg.

Ceaucescu was geen Pol Pot of Taliban, maar de overheidsterreur in Roemenië ging verder dan elders in Oost Europa. Psychiatrische instellingen bleven bestaan, maar zonder middelen: psychofarmaca waren schaars, en psychotherapie werd bij decreet afgeschaft. Ook na de omwenteling kwam het vaak niet tot een goed gesprek, want wantrouwen overheerst

Hervorming van de psychiatrie in postcommunistische samenlevingen wordt vaak belemmerd door wat er bleef: een onbetrouwbare overheid en een oude garde van psychiaters die vasthouden aan massale, wereldvreemde gestichten. Robert van Voren (Geneva Initiave on Psychiatry) schrijft over de ontwikkeling van de ggz in het Litouwse Vilnius en het Russische St. Petersburg. Ook nu er eind is gemaakt aan politiek misbruik van de psychiatrie (maar wat heet? vraagt Jan Pols in zijn bespreking van een Russische documentaire), staan patiënten zwak - vooral als ze geen smeergeld kunnen bieden. Van extramuralisering komt nog niet veel, mede door het verzet van de farmaceutische industrie.

Jack Dekker, Pim Duurkoop en Peter van Loon keken rond in de chronische psychiatrie in Londen. In plaats van de gestichten kwam daar een scala van woonvoorzieningen. De 'ontbedding' ging zelfs zo ver, dat men nu kampt met een tekort. Niet alle patiënten blijken op den duur geschikt voor leven in een wijk.

Van betekenis voor de toekomst van de ggz in Nederland zijn vooral de twee bijdragen van J. Ormel, die laat zien waarom men de zorg voor depressieve patiënten niet enkel aan huisartsen moet overlaten.

In oktober 1979 introduceerde toenmalig MGv-eindredacteur A.J. Heerma van Voss '...een nieuwe, wellicht ongeregeld verschijnende rubriek, waarin de redactieleden zich wat persoonlijker mogen laten kennen... Vorige maand verscheen de 250e aflevering. Dit nummer biedt een overzicht van ruim 1001 kolommen Buiten de orde.

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-297 11 00 (fax: 030-297 11 11); e-mail: mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij de uitgeverij: BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel.: 030-638 37 36 (fax: 030-638 39 99); website: http://www.bsl.nl.

Zie ook de inhoudsopgave van het laatstverschenen nummer.
---