Provincie Limburg

Provincie stuurt aan op kwaliteitsslag woningmarkt

GS stemt in met Regionale Volkshuisvestingsplannen

Gedeputeerde Staten (GS) hebben onder voorwaarden ingestemd met de Regionale Volkshuisvestingsplannen (RVPs) van de regios Roermond, Venlo, Venray en Parkstad Limburg. Na bestuurlijk overleg met de regio's bepaalt GS in september een definitief standpunt. De RVPs passen in de strategie van de Provincie die regionale samenwerking stimuleert. Daarnaast wil de Provincie de woningmarkt meer aansturen op kwaliteitsaspecten in plaats van alleen maar op woningaantallen. De RVPs vormen de basis voor de toetsing van de concrete woningbouwplannen. Het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) bevordert de totstandkoming van RVPs. Gedeputeerde Staten hebben waardering voor de niet geringe inspanningen van de regiogemeenten die geleid hebben tot deze plannen.

De acht Limburgse woningmarktregio's hebben inmiddels Regionale Volkshuisvestingsplannen opgesteld. De overige vier RVPs (Maastricht en Mergelland, Weerterkwartier, Maasduinen en de Westelijke Mijnstreek) worden in september aan GS voorgelegd.

Beoordeling
Voor de ontwikkeling van kwaliteit van de woningmarkt krijgen de regios meer verantwoordelijkheden en bevoegdheden. De kwaliteitsslag richt zich vooral op herstructurering van woonwijken, de bouw van woningen voor zorgbehoevenden en verbouwing van bestaande gebouwen tot woningen.
De RVPs worden beoordeeld op concrete voornemens en resultaatsverplichtingen voor doelgroepen, die problemen hebben bij het vinden van geschikte woonruimte. Het gaat hierbij o.a. om huisvesting van starters, verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten, statushouders, asielzoekers en woonwagenbewoners. GS vindt het zorgelijk dat de RVP's in het algemeen te weinig gebruik maken van de kansen, die regionale samenwerking biedt voor deze doelgroepen. Gemeenten worden getoetst op basis van de geleverde prestaties. Dat kan leiden tot bijstelling van het beleid.

Tussen Rijk, Provincie en grote gemeenten zijn afspraken gemaakt over het verstedelijkingsbeleid tot 2010. Mede op grond hiervan is de Provincie verantwoordelijk voor het totale woningbouwprogramma. Tussen Rijk en Provincie is afgesproken dat een invulling van 7.000 woningen nog nader bekeken wordt. De Provincie wil die 7.000 woningen aanwenden voor extra woningbouwactiviteiten. Hiermee kan de kwaliteitsslag gericht op herstructurering van woonwijken, de bouw van woningen voor zorgbehoevenden en verbouwing van bestaande gebouwen tot woningen een impuls krijgen.
3-7-2002 11:38