Vereniging Nederlandse Gemeenten

Afschaffing OZB is lastenverschuiving met onwenselijke gevolgen (3/7/02)

Persbericht

Afschaffing OZB is lastenverschuiving met onwenselijke gevolgen De afschaffing van de OZB voor woningen levert geen lastenverlichting, maar een lastenverschuiving op. Minimalisering van het gemeentelijk belastinggebied tast de democratische legitimatie van het gemeentebestuur aan én is in strijd met het door Nederland bekrachtigde Europese Handvest inzake Lokale Autonomie.

Door de afschaffing van de OZB wordt een gemeentelijke belasting van twee miljard euro mogelijk vervangen door een uitkering van het Rijk. Dit bedrag wordt gefinancierd uit rijksbelastingheffing. Het ongewenste gevolg hiervan is dat gemeenten de ruimte wordt afgenomen om het eigen voorzieningenniveau te bepalen; keuzes over de hoogte van het voorzieningenniveau worden centraal in Den Haag gemaakt. Gemeenten zijn dan bijna volledig afhankelijk van de inkomensstroom van het Rijk.

Afschaffing van de OZB tast de bufferfunctie van het gemeentelijk belastinggebied aan. Deze bufferfunctie is nodig om onvermijdelijke onvolkomenheden in de verdeling op te vangen. Gemeenten worden voor de afschaffing van de OZB collectief door het Rijk gecompenseerd, maar deze compensatie zal gepaard gaan met een herverdeling van het gemeentefonds. Een aantal gemeenten ondervindt door deze herverdeling een aanzienlijke inkomstenderving.

Wat de financiële consequenties voor de burgers zijn hangt af van de belastingmix van de vervangende rijksbelastingen. Duidelijk is wel dat personen met lage inkomens aan wie kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen verleend is bij deze maatregel geen baat hebben; zij betalen immers geen OZB. Daarentegen profiteren personen met een tweede huis dubbel van de maatregel. Overigens heeft de maatregel niet enkel betrekking op particulieren omdat een groot deel van de woningen eigendom is van kamerverhuurders, bedrijven en corporaties.

Den Haag, 3 juli 2002