Partij van de Arbeid

Amsterdamse PvdA verbaast over privatiseringsplannen Schiphol


3 juli 2002

De gemeenteraadsfractie van de PvdA in Amsterdam heeft met enige verbazing kennisgenomen van het voornemen in het regeerakkoord van CDA, LPF en VVD 49% van de aandelen Schiphol te verkopen.

De PvdA is verbaasd over dit eenzijdige besluit omdat in Den Haag en bij Schiphol bekend is dat de verkoop van aandelen (privatisering) alleen mogelijk is met instemming van de gemeenteraad van Amsterdam. Amsterdam bezit 21,8% van de aandelen en een besluit tot verkoop van aandelen kan alleen genomen worden als 80% van de aandeelhouders daarmee instemt (Het rijk bezit 75,8% en Rotterdam 2,4%). Er is waarschijnlijk geen meerderheid in de gemeenteraad van Amsterdam voor de (gehele of gedeeltelijke) verkoop van het aandelenbezit.

De PvdA in Amsterdam vindt dat het publieke belang vergt dat men tegen privatisering van Schiphol moet zijn.

Het PvdA-verkiezingsprogramma voor de gemeenteraad 2002-2006 is daar duidelijk over:
"De PvdA is tegen privatisering van Schiphol. Dit soort infrastructurele voorzieningen dient in de handen van de overheid te blijven.
Schiphol heeft geen concurrenten, zodat privatisering zou betekenen dat een monopolist in de markt wordt gezet".

De steun van de LPF voor de privatisering van Schiphol wekt verbazing. Immers precies een jaar geleden, op 30 juni 2001, ging Pim Fortuyn in zijn column in Elsevier stevig tekeer tegen de dreigende privatisering van o.a. Schiphol en hij eindigde met:

"De politiek zou er dus verstandig aan doen de privatisering van publieke goederen, die naar hun aard een monopoloïde karakter hebben, grondig te heroverwegen. Als ze in Den Haag goed bij hun hoofd zijn, beginnen ze er helemaal niet meer aan en draaien ze zo mogelijk een aantal van die processen terug. Ook een overheidsbedrijf kan efficiënt en bedrijfsmatig werken, daar hebben we geen roofridders voor nodig, maar kiene en oplettende ambtenaren!"