---


---

Amerikaanse B-1B brengt groet aan Gilze-Rijen

03-07-2002

Special: Open Dagen Koninklijke Luchtmacht

Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht worden doorgaans bezocht door meer dan 150.000 bezoekers. Onder die bezoekers veel mensen met interesse in de militaire luchtvaart. Voor deze groep heeft de organisatie van de Open Dagen die vrijdag (5 juli) en zaterdag (6 juli) op de vliegbasis Gilze-Rijen worden gehouden de nodige interessante vliegtuigen uitgenodigd. Zaterdag bijvoorbeeld, brengt een Amerikaanse B-1B Lancer bommenwerper in een fly-pass een groet aan het publiek op de Brabantse vliegbasis. De toegang tot de Open Dagen van de luchtmacht is gratis.

De B-1 die op Gilze-Rijen voorvliegt is een van de negentig B-1s die momenteel gebruikt worden door de Amerikaanse luchtmacht en de Air National Guard, de reservisten van de luchtmacht. Dit type bommenwerper is in dienst sinds 1985. In de jaren zeventig had fabrikant Rockwell International al drie B-1A prototypes gebouwd. Het gaat bij de Lancer om een bommenwerper die geschikt is om precisiewapens en gewone bommen af te werpen. Door zijn gestroomlijnde vorm en andere technieken om de radarreflectie te verminderen, is het toestel weliswaar niet helemaal onzichtbaar voor radar maar wel een stuk minder dan bijvoorbeeld de bekende B-52 bommenwerper. Het is zelfs zo dat de zogenoemde radar cross section, zeg maar de zichtbaarheid voor radar, één procent is van die van de B-52. Door zijn verstelbare vleugels kan de B-1 bijzonder goed laagvliegen en op die manier als het ware onder de radar doorvliegen.

De B-1 is 44,5 meter lang en heeft een spanwijdte van 41.8 meter (vleugels in de voorste stand) of 24.1 meter (vleugels helemaal naar achteren). De vier straalmotoren, ieder goed voor meer dan 30.000 pond stuwdruk, maken het mogelijk dat het toestel op zeeniveau 1,2 maal de snelheid van het geluid kan vliegen. De bemanning bestaat uit vier militairen, een gezagvoerder, een co-piloot en bemanningsleden voor de verdedigende en de aanvallende systemen.

Het is pas de tweede keer dat een B-1 Lancer bommenwerper tijdens de Open Dagen van de luchtmacht te zien is. De eerste keer was op de vliegbasis Leeuwarden aan het begin van de jaren negentig. De B-1s van de Amerikaanse luchtmacht zijn op uitgebreide schaal ingezet tijdens operatie Enduring Freedom. Tijdens de campagne in Afghanistan vloog de Lancer ongeveer vijf procent van de aanvalvluchten en leverde daarbij veertig procent van de afgeworpen bewapening af. De plannen van de Amerikaanse luchtmacht voorzien er in het aantal B-1s de komende jaren terug te brengen tot zestig. Daarmee is de kans om een B-1 te zien op de Open Dagen van de luchtmacht wellicht iets kleiner, maar tegelijkertijd de aanleiding op die op de vliegbasis Gilze-Rijen te bezoeken, veel groter. (fotos: U.S. Air Force)

Informatie Open Dagen Koninklijke Luchtmacht: www.luchtmacht.nl Ministerie van Defensie