Politie Midden- en West Brabant

Flinke daling veelvoorkomende criminaliteit

Datum: 9/7/2002
Auteur: R.v.Kuik

Criminaliteitscijfers District Breda eerste maanden 2002 positief

Breda: De eerste managementrapportage van het politie district Breda laat over 2002 een positief beeld zien van de veelvoorkomende criminaliteit. Zo daalde de eerste vier maanden van dit jaar het aantal woninginbraken met 33%, straatroven met 38% en bedrijfsinbraken met 21%. Het aantal aangiften van bedreiging en mishandeling steeg met respectievelijk 49% en 12,7%. Deze stijging komt overeen met het landelijk beeld. De politie verwacht dat de toename van het aantal aangiften van gewelddelicten vooral te wijten is aan de extra inzet van de politie om huislijk geweld te melden. Vorig jaar benoemde de politieregio Midden en West Brant huislijkgeweld tot regionaal speerpunt van beleid. Inmiddels zijn werkgroepen bezig om deze problematiek vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Vooral de rol van maatschappelijke instanties vindt de politie van essentieel belang voor de aanpak van dit delict.

Veelvoorkomende criminaliteit

Het aantal woninginbraken daalde van 971 naar 647. In alle acht politieteams werd deze daling bereikt. De aanhouding van een aantal notoire drugsgebruikers en woninginbrekers was positief voor het criminalitietsbeeld rond woninginbraken. Tevens werden diverse preventieprojecten in gang gezet. Zo werden op enkele locaties in overleg met woningbouwverenigingen en bewoners de brandgangen met poorten afgesloten om het inbraakrisico te verkleinen. Tevens werden diverse voorlichtingsprojecten gestart om bewoners meer preventie bewust te maken. Ook in de maanden mei en juni zet zich tot nu toe de daling van het aantal woninginbraken voort.

Autoinbraken/autodiefstallen

Het aantal auto-inbraken nam met 6,7% af en ging van 1687 naar 1573 in de eerste vier maanden van dit jaar. Het aantal autodiefstallen daalde eveneens en ging van 327 naar 293 aangiften. De dalende trend zet zich ook voort als de cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar worden bekeken.

Straatroven

Het aantal aantal aangiften straatroof nam met 38% af en ging van 109 naar 69. Eind vorig jaar en begin 2002 kreeg de politie diverse aangiften van straatroof die in het Valkenberg werden gepleegd. De snelle stijging was aanleiding om er een apart onderzoek voor op te starten. Kort daarna volgden meerdere aanhoudingen en daalde het aantal aangiften drastisch tot zelfs geen enkele aangifte in het laatste deel van de verslagperiode.

De ontwikkelingen over de maanden mei en juni laat voor het delict straatroof momenteel een stabiel cijfer zien en lijkt het erop, dat de aanvankelijk ingezette daling zich nu stabiliseert.

In het team Moerdijk bleek de rol van de wijkagent een belangrijke bijdrage te zijn geweest om straatroven te voorkomen. Niet alleen een aanhouding, maar ook door overleg met jongeren liep het aantal terug van vier naar nul aangiften.

Overvallen

Ook de overvallen daalden met 8,3% fors. In een vergelijkbare periode vorig jaar lag dit aantal nog op 31, maar in 2002 daalde het aantal aangiften tot 19. De daling werd mede veroorzaakt door de extra inzet tijdens de Euroconversie. In de maande mei en juni is de daling iets minder, maar blijft het aantal toch lager dan werd verwacht.

Bedreigingen

Het aantal aangiften van bedreiging steeg in de eerste periode van 2002 van 98 naar 146. Uit de cijfers blijkt, dat vooral het huislijkgeweld meer door slachtoffers wordt aangegeven. Ook de wijkagenten stimuleren slachtoffers van relatiegeweld eerder bij de politie aangifte te doen dan tot nu toe het geval was. De politie probeert met het inzichtelijk maken van het werkelijke probleem een betere aanpak met maatschappelijke partners te kunnen realiseren. De politie schrijft de stijging van dit soort delicten dan ook deels toe aan een bewustere sturing op aangiftebereidheid. In het verlengde daarvan ligt ook de stijging van het aantal aangiften ter zake mishandeling. Dat ging van 278 aangiften naar 313.

Zedenmisdrijven

Het aantal aangiften voor zedenmisdrijven is met 6,7 % gedaald. Het aantal aangiften ging van 48 terug naar 33. De dalende trend zet zich tot nu toe ook voort in de maanden mei en juni.

Meer aandacht risicojongeren

Het aantal risicojongeren, dat in het zogenaamde Overleg Risicojongeren is besproken steeg van 483 naar 522. De politie verwees in de eerste vier maanden ook meer verdachten naar het Buro Halt. Al 176 minderjarigen hebben een alternatieve straf gekregen of moeten deze binnenkort nog ondergaan.

Tijdens de verslagperiode startte de politie in het district Breda een speciaal project om de overlast van scooterjeugd tegen te gaan. Twee motoragenten zijn dagelijks op weg om overlastklachten van scooterjeugd in woonwijken en buurten aan te pakken. Ook vormen van straatcriminaliteit, zoals tasjesroven die vaak door berijders van scooters worden gepleegd, vallen onder de extra aandacht van de motoragenten. Inmiddels zijn al meer dan 1000 processen-verbaal uitgeschreven voor overtredingen, zoals het niet dragen van een helm, snelheid, onverzekerd rijden en geen bromfietscertificaat.

Teleservice

De nieuwe afdeling Teleservice, die sinds vorig jaar in bedrijf is, kreeg in eerste vier maanden van dit jaar bijna 50.000 telefoongesprekken te behandelen. Gemiddeld genomen komt 2,2% van het aantal telefoontjes niet bij de centrale binnen, omdat bellers de verbinding zelf hebben verbroken. Ook enkele storingen in het systeem veroorzaakten enkele keren voor niet directe bereikbaarheid van het nummer 0900-8844. Landelijk gezien behoort het district Breda op het gebied van bereikbaarheid tot een van de beste centrales van Nederland. Het landelijk telefoonnummer politie werkt inmiddels voor het normale telefoontarief.

Ziekteverzuim/verlofuren

Het ziekteverzuim bij politiemensen in het district Breda is gedaald van 8,8% naar 6,8%. Ook de verlofvoorraad, die voor een belangrijk deel werd opgebouwd door de vele overuren, is voor een groot deel vergoed en afgekocht.

Optimistisch en voorzichtig

De criminaliteit in het district Breda geeft op belangrijke onderdelen een daling te zien. De politie hoopt, dat de dalende tendens zich ook in de komende zes maanden van dit jaar zullen voortzetten. De cijfers geven een optimistisch beeld, maar zorgvuldigheid en voorzichtigheid met de ontwikkelingen van de criminaliteit blijft voor wat de politie district Breda blijft altijd geboden.