Gemeente Heeze-Leende


Jeugdbrandweer Heeze-Leende brengt bezoek aan brandweer luchtmachtbasis Eindhoven

De jeugdbrandweer van Heeze-Leende is het 125ste jeugdbrandweerkorps van Nederland. Donderdag 27 juni was de laatste oefenavond voor de vakantie van onze jeugdleden.
Op deze avond zijn ze te gast geweest bij de brandweer van luchtmachtbasis Eindhoven.

Eerst kregen ze in een instructielokaal van de brandweer uitleg over wat nu eigenlijk de verschillen zijn tussen de brandweer op een luchtmachtbasis en de brandweer die uitrukt in een dorp of stad. Ook werd ze verteld wat ze moesten doen als er, tijdens hun aanwezigheid, een echte melding binnen zou komen. Ze kregen ook een videofilm te zien van verschillende soorten vliegtuigen en helikopters en over brandbestrijding rondom een vliegtuig.
Daaropvolgend werden ze in twee groepen verdeeld en kregen ze een rondleiding in het gebouw. Zo kregen ze van de centralist uitleg bij de alarmcentrale. Deze centrale is ook 24 uur per dag bemand. Bij de alarmcentrale komen alle meldingen binnen waarbij de luchtmachtbrandweer actie moet gaan ondernemen. Hierbij kun je denken aan een vliegtuig wat een noodlanding moet maken of crasht, automatische brandmeldingen, ongevallen die op een vliegveld kunnen gebeuren, wateroverlast, reinigen van de start/landingsbaan enz.. In de ruimte waar de ademluchtmaskers worden schoongemaakt en getest en de cilinders worden gevuld met lucht mochten de jongens en meisjes een ademluchtcilinder omhangen en sommige zelfs een masker opzetten en hierdoor ademen. De ademluchtmaskers die de luchtmachtbrandweer gebruiken passen namelijk op de helmen van onze jeugdbrandweerleden. Ook werd ze verteld hoe een werkdag van een brandweerman/vrouw er zoal uitziet. Hierbij moet je denken aan het onderhouden van materialen, sporten, oefenen, lesgeven t.b.v. bedrijfshulpverlening, studeren en natuurlijk uitrukken. Hierna werd het tijd om naar buiten te gaan waar een tankautospuit (Tas) en 3 crashtenders (Macs) klaarstonden. Wat de jeugdbrandweer meteen opviel, is dat het stuur van de Macs in het midden van het voertuig zit en niet links, en dat de kleur van de wagens geel (of groen) i.p.v. van rood is. Ze kregen uitleg wat er zoal op de voertuigen aanwezig is aan materialen en blusmiddelen. Ook mochten ze blussen met een crashtender (Mac). De 2 gele Macs hebben een watervoorraad van wel 10.000 liter. De groene Mac heeft een watervoorraad van 4.000 liter. De Macs zijn voertuigen die speciaal bedoeld zijn voor brandbestrijding in en om vliegtuigen. Om het waterkanon boven op de Mac te kunnen bedienen moesten ze via een luik in het dak (het kraaiennest) naar boven klimmen. En dat er veel water uit het waterkanon komt hebben de omstanders geweten. Na de bluswerkzaamheden en uitgebreide uitleg was het de hoogste tijd om alles op te ruimen en de brandweerlieden te bedanken voor hun spontane gastvrijheid.

De jeugdbrandweer mocht nog een kijkje nemen in de cockpit, het passagiersgedeelte en het vrachtruim van een tankervliegtuig (KDC10) dat op het platform stond. Ze kregen daarbij uitleg, met behulp van video-opnames, hoe de KDC10 andere vliegtuigen tankt in de lucht. Het was voor de jeugdleden en oefenleiders een late, maar heel interessante oefenavond.

Het oefenseizoen voor de jeugdbrandweer begint weer op donderdag 5 september. Tussendoor komen de jeugdleden nog in actie tijdens de jeugdvakantieweek te Sterksel.