Gemeente Soest

Bijdragen Stichting Coördinatie Kermissen

Een groot deel van de opbrengst van de jaarlijkse kermissen wordt gebruikt ter ondersteuning van maatschappelijke en culturele instellingen en groepen middels een kleine financiële bijdrage ( 100,00 à 150,00). De verdeling vindt voornamelijk plaats onder de niet gesubsidieerde instellingen en groepen en heeft een incidenteel karakter.

Aanvragen kunnen worden ingediend vóór 1 september a.s. bij de Stichting Coördinatie Kermissen, Postbus 2000, 3760 CA Soest.
---

Voorlopig geen praktijkproef éénrichtingverkeer Van Weedestraat

In het Raadsprogramma 2002-2006 staat onder punt 15 vermeld dat na realisatie van de Beek en Daalselaan als proef eenrichtingverkeer wordt ingevoerd in het deel Van Weedestraat gelegen tussen de rotonde Burgemeester Grothestraat en de aansluiting Stadhouderslaan. De resultaten van die proef worden betrokken bij de besluitvorming over de actualisering van de notitie hoofdwegenstructuur.

In de afgelopen periode heeft het college van burgemeester en wethouders zich beraden op welke wijze aan dit onderdeel van het raadsprogramma uitvoering kan worden gegeven. Belangrijk daarbij is het besef dat de proef van voldoende kwaliteit moet zijn om de resultaten op verantwoorde wijze mee te nemen bij de actualisatie van de hoofdwegenstructuur. Daarbij speelt niet alleen de uitvoering van de proef een rol, maar ook de criteria om na beëindiging tot een beoordeling te kunnen komen.

Over deze aspecten zijn onlangs gedachten gewisseld tijdens het reguliere overleg met de vertegenwoordiging van het MKB. Het MKB vindt dat een proef met eenrichtingverkeer in een deel van de Van Weedestraat niet bij voorbaat hoeft worden afgewezen, maar dat de randvoorwaarden, met name met betrekking tot tijdsduur en periode, verre van ideaal zijn om van een goede proef te kunnen spreken. Daarbij werd niet alleen gewezen op de betrekkelijk nieuwe Beek en Daalselaan, waarvan de effecten nog helemaal niet bekend zijn. Ook vindt men een proef met een effectieve tijdsduur van twee maanden gedurende één bepaalde periode van het jaar niet acceptabel als basis voor een besluit inzake het wel of niet invoeren van éénrichtingverkeer in de Van Weedestraat. Verder onderschreef men de noodzaak vooraf beoordelingscriteria vast te leggen.

Het is van het grootste belang dat, gelet op de korte tijd die rest tot aan het moment van evaluatie, de procedures die doorlopen dienen te worden om te komen tot daadwerkelijke uitvoering zo kort mogelijk te houden. Indien niet met alle belanghebbenden voldoende overeenstemming is over het houden van de proef zullen bezwaarprocedures e.e.a. zo ver vertragen dat de resultaten niet meer kunnen worden meegenomen bij de actualisatie van de notitie hoofdwegenstructuur.

Gelet op bovenstaande besloot het college de proef in eerste instantie op andere wijze te laten plaatsvinden. Binnen het project actualisatie hoofdwegenstructuur wordt gebruik gemaakt van een verkeersmodel. Het doel daarvan is na te gaan welke effecten de verschillende te ontwikkelen scenario's hebben op de intensiteiten op de hoofdwegenstructuur. Met dit verkeersmodel kan ook het eenrichtingverkeer in de Van Weedestraat worden gesimuleerd. Als uitkomst krijgt men een overzicht van de wijziging van de intensiteiten in de Van Weedestraat en de omliggende straten. Met behulp van andere kengetallen kan men dan een voorspelling doen over de effecten op het verblijfsklimaat. Op dit moment is het nog niet bekend welke scenario's voor de hoofdwegenstructuur worden ontwikkeld. Het is echter voorstelbaar dat de effecten van éénrichtingverkeer in de Van Weedstraat bij de verschillende scenario's anders uitpakken. Juist het gebruikmaken van een verkeersmodel geeft ruime mogelijkheden al deze effecten te verkennen.

Nadat in april volgend jaar besluitvorming over de actualisatie hoofdwegenstructuur heeft plaatsgevonden, kan worden overgaan tot een echte praktijkproef. Daarbij kunnen ten aanzien van de verkeersaspecten geen verrassingen meer plaatsvinden. Eventuele bezwaren kunnen dus gefundeerd worden weerlegd. Alle aandacht kan dan juist uitgaan naar het uitwerken van maatregelen die direct het verblijfsklimaat in de Van Weedestraat beïnvloeden.
---