Ingezonden persbericht


GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN
VOGELBESCHERMING NEDERLAND EN STICHTING NATUUR
EN MILIEU

Agrarisch natuurbeheer effectiever

Utrecht, 11 juli 2002

Agrarisch natuurbeheer wordt effectiever door een betere uitwisseling van informatie, meer afstemming in de regio en betere organisatie van vraag en aanbod. Dat is de conclusie van een seminar van onder andere Vogelbescherming Nederland en Stichting Natuur en Milieu. Van een effectiever beheer zullen bijvoorbeeld de weidevogels (grutto!) profiteren.

Steeds meer boeren zijn actief in het agrarisch natuurbeheer. Door hun bedrijfsvoering op bepaalde manieren aan te passen - veelal tegen een financiële vergoeding - zorgen zij voor de ontwikkeling en bescherming van flora, fauna en landschapselementen. Daarvoor oogsten zij waardering, want het landschap wordt behouden en het buitengebied wordt mooier en rijker.

De natuur- en milieuorganisaties zijn blij met de inspanningen van de boeren. Omdat de indruk bestond dat agrarisch natuurbeheer nog kan winnen aan resultaat, brachten zij de nieuwste inzichten uit onderzoek bij elkaar. De resultaten zijn besproken op een seminar met een breed gezelschap van betrokken organisaties. Dat leverde nuttige aanbevelingen op.

Er is een betere uitwisseling nodig tussen het onderzoek en de praktijk van agrarisch natuurbeheer. Dat moet ook zijn weerslag krijgen in de voorlichting aan boeren en in het beleid van Rijk en lagere overheden.
Ook is het belangrijk dat per gebied wordt gestuurd op een betere ruimtelijke samenhang in het agrarisch natuurbeheer en, indien van toepassing, tussen agrarisch natuurbeheer en het beheer van natuurgebieden. Samenwerking en onderlinge afstemming van de verschillende beheerders is essentieel.
Ten slotte is het nodig om de 'aanbodgerichtheid' van agrarisch natuurbeheer te veranderen in 'vraaggerichtheid'. Daarbij hoort een organisatie die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Ook de grondslag voor de vergoedingen aan de boeren zou meer op de vraag moeten worden afgestemd.

De aanbevelingen bestrijken een breed terrein. Zij zullen worden neergelegd bij de
instanties en organisaties op het gebied van onderzoek en (agrarisch) natuurbeheer.
Het Ministerie van Landbouw zal worden verzocht om het Programma Beheer en het Plattelandsontwikkelingsplan (uitvoeringsregelingen voor agrarisch natuurbeheer) aan te passen aan de aanbevelingen.