Vlaamse overheid


Mail uw vraag - over de site - zoektips english

Home> heet van de naald >Vlaanderen feest


VLAANDEREN FEEST

TER GELEGENHEID VAN 11 JULI

Op 11 juli 2002 vieren we de 700ste verjaardag van de Guldensporenslag.
Een aanleiding voor de Vlaamse overheid om er een bijzonder feest van de Vlaamse Gemeenschap van te maken.
"Vlaanderen Feest!" is een elfdaagse die loopt van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni en van donderdag 4 juli tot en met donderdag 11 juli. Het wordt een feest dat zowel naar het verleden als naar de toekomst van Vlaanderen kijkt. Een modern feest dat oproept tot meer verbondenheid en dat de sociale contacten tussen de Vlamingen wil versterken. Een levendig feest dat iedereen betrekt en dat zowel op de Grote Markt in Brussel, in de provinciehoofdplaatsen, op de grenzen met onze buurlanden als in de eigen gemeente of straat wordt gevierd.

De grootste vernieuwing is "Buren Feesten". De Vlaamse overheid ondersteunt wijkcomités, sportclubs, jeugdclubs en andere enthousiastelingen die in hun buurt een gezellig feest met een hapje en een drankje organiseren. De lokale initiatieven worden op donderdag 11 juli aangevuld met speciale acties in enkele kernsteden en een groot totaalspektakel in Brussel.

Tijdens een persconferentie op 13-6-2002 werd het volledige programma van Vlaanderen Feest! aan het publiek bekendgemaakt.

de flash mx plugin is noodzakelijk om de videobeelden te kunnen zien op deze site download hier


Alsof u erbij was: een beeldverslag van de persconferentie van 13-6-2002


start videopresentatie (Flash MX) 56K Modem | Kabel

De heer Patrick Dewael, Minister-president v/d Vlaamse regering lichtte de doelstellingen van "Vlaanderen Feest!" toe. U kunt hier zijn volledige toespraak beluisteren.

start geluidsfragment

Vlaanderen betrekt ook zijn buren in het feest. "Over De Grenzen" nodigt Nederland, Frankrijk en Wallonië uit om mee te vieren. In vier grensgemeenten (Essen, Hoegaarden, Menen en Voeren) vertrekt een uitnodiging naar de buren. Op zaterdag 6 juli of zondag 7 juli zijn zij de eregasten tijdens een gezellige namiddag/vooravond op of bij de grenslijn.

Op woensdag 10 juli wordt de eerste "Nacht van de Musea" georganiseerd. In Vlaanderen en Brussel zijn 84 musea open van 18 uur tot middernacht. Enkele musea gaan door tot 2 uur.

Op donderdag 11 juli rijdt iedereen in heel Vlaanderen de ganse dag gratis met De Lijn. Van de vroegste bus tot de laatste tram! Bovendien krijgt krijgt de avondspits in de vijf provinciehoofdplaatsen een feestelijke strik. Van 16 uur tot 18 uur is er animatie in de buurt van enkele belangrijke knooppunten van De Lijn. Een attentie op een feestelijke dag die niet voor iedereen een vrije dag is!

De heer Bert Anciaux, Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Sport, Brusselse Aangelegenheden en Ontwikkelingssamenwerking licht een en ander toe.
U kunt hier zijn toespraak beluisteren


start geluidsfragment




---
De basis van "Vlaanderen Feest!" wordt gevormd door lokale initiatieven. Er werd vertrokken van de gebruikelijke festiviteitenprogramma's in dorpen en steden. Ze werden aangevuld met het vernieuwende project "Buren Feesten". Met dit initiatief wil de overheid feesten op buurt- of straatniveau ondersteunen. De coördinatie van beide programmaluiken is in handen van de vzw Vlaanderen-Europa waarmee de Vlaamse regering een beheersovereenkomst heeft afgesloten.

De oproepen aan lokale initiatiefnemers viel niet in dovemansoren. Er worden 1.630 kleine en grote festiviteiten georganiseerd in vrijwel alle Vlaamse gemeenten en ook in Brussel. 987 activiteiten passen in het kader van "Buren Feesten". Daarnaast zijn er 643 (in 2001: ongeveer 450) andere festiviteitenprogramma's.

Ongeorganiseerde straatbewoners en buurt-of wijkcomités vormen een derde van de organisatoren. Een even grote moot wordt ingenomen door culturele, sociale, jeugd-en sportorganisaties. Voor het resterende percentage tekenen gemeentelijke diensten, 11-julicomités en lokale raden.

Al deze initiatieven werden door de heer Sooi Daems van de vzw Vlaanderen-Europa toegelicht. U kunt hier zijn toespraak beluisteren


start geluidsfragment

Vragen en informatie: Sooi Daems, vzw Vlaanderen-Europa Tel: 03 238 20 02
E-mail: 11-daagse@skynet.be

---
Op donderdag 11 juli speelt de Grote Markt van Brussel een glansrol in het totaalspektakel Vlaanderen Feest! Een intens en grandioos feest met alle klassieke ingrediënten van een gewoon feestje: geschenken, muziek, spektakel en taart. Drie uur lang komt een stoet muzikanten en zangers langs met bekende nummers, onverwachte duo's en beklijvende liedjes. Enkele namen: Buscemi, Boudewijn de Groot, Rocco Granata, Jo Lemaire, Wim Mertens, Tom Robinson, Will Tura en Raymond van het Groenewoud. Het totaalspektakel kadert binnen "De Gulden Ontsporing", de viering van de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. De organisatie is in handen van het Elf Juli Comité Brussel vzw.

Dit luik van het programma werd voorgesteld door de heer Jari Demeulemeester.
U kunt hier zijn volledige toespraak beluisteren.


start geluidsfragment

Vragen en informatie: Jari Demeulemeester, Elf Juli Comité Brussel vzw
Tel: 02 548 24 24
E-mail: jari.demeulemeester@abconcerts.be

"Vlaanderen Feest!" heeft ook een eigen feestlied. Raymond van het Groenewoud stopte "Vlaanderen Boven" in een nieuw kleedje. Wie jarig is op donderdag 11 juli kan een gesigneerd exemplaar winnen. U kunt hier alvast een fragment beluisteren.


start geluidsfragment



---
Alles over "Vlaanderen Feest!" komt u te weten op de website http://www.vlaanderenfeest.be

U kunt ook het SECRETARIAAT VLAANDEREN FEEST! contacteren via e-mail:11-daagse@skynet.be Adres: vzw Vlaanderen-Europa, Baron Dhanislaan 20, 2000 Antwerpen Telefoon: 03 238 20 02 Fax: 03 248 80 30