Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
12 juli 2002

NEDERLANDS PENSIOENSTELSEL CONFORM EISEN EUROPESE RAAD

Het Nederlandse pensioenstelsel voldoet aan de doelstellingen van de Europese Raad. Het stelsel biedt 65-plussers een adequaat inkomen, is betaalbaar op termijn en goed voorbereid op toekomstige maatschappelijke trends zoals vergrijzing, toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen en deeltijdwerk. Dit blijkt uit de rapportage pensioenen die het kabinet aan de Europese Commissie stuurt . De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee ingestemd om de rapportage ook aan de Tweede Kamer aan te bieden.

De verschillende lidstaten van de Europese Unie sturen voor 15 september hun rapportages naar de Europese Commissie. Centraal in de actieplannen staat de betaalbaarheid van pensioenstelsels in relatie tot de toenemende vergrijzing. Doel van de plannen is het uitwisselen van goede voorbeelden.

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers. De eerste is de Algemene Ouderdomswet (AOW), de collectieve basisvoorziening van de overheid voor alle ingezetenen. Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor de tweede pijler, de aanvullende pensioenen die als arbeidsvoorwaarde worden opgebouwd. Als derde pijler gelden individuele regelingen die op de verzekeringsmarkt worden afgesloten.

RVD, 12.07.2002