Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 17-07-2002 Persberichten district Eemland noord, 09.15 uur

Bijstandsfraude van 166.000 euro in Baarn en Soest

BAARN/SOEST De regionale samenwerking van de Sociale Recherche Soest, Baarn en Amersfoort werpt zijn vruchten af.

Met de aanhouding van een 33-jarige Baarnse werd een einde gemaakt aan een twee jaar durende fraude. De vrouw genoot een Algemene Bijstandswet uitkering van de gemeente Baarn. Tevens werkte de vrouw in Hilversum. De inkomsten welke de vrouw genoot uit haar arbeid verzuimde zij op te geven aan de sociale dienst, hoewel dat verplicht is. Doordat de sociale dienst niet wist dat de vrouw inkomsten had, kreeg zij een volledige uitkering. Tengevolge van het onderzoek is de uitkering van de vrouw met terugwerkende kracht beeindigd. De gemeente Baarn vordert het fraudebedrag van ruim 26.000 euro van de verdachte terug.

Een 52-jarige inwoner van Soest en zijn 46-jarige echtgenote zijn eveneens aangehouden door de Sociale recherche in verband met bijstandsfraude. In het jaar 1990 vertrok de man uit de woning. Vervolgens vroeg de vrouw een bijstandsuitkering aan voor haar en haar kinderen. In 1991 kwam de man weer bij zijn vrouw terug. De vrouw meldde niet dat haar man en tevens kostwinner, weer terug was. Tijdens zgn. controlemomenten hield de vrouw vol dat haar man nog steeds weg was. Op deze wijze genoot de vrouw over de periode van 1991 tot juni 2002 onterecht een bijstandsuitkering van de gemeente Soest. Op deze wijze werd voor een bedrag van ruim 140.000 euro onterecht aan het echtpaar uitgekeerd. Ook de gemeente Soest is voornemens het onterecht uitgekeerde uitkeringsgeld terug te vorderen.

Zowel het echtpaar als de Baarnse moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Iedere uitkeringsgerechtigde wordt er nogmaals op gewezen dat elke wijziging in de woon-, leef- of werksituatie direct doorgegeven dient te worden aan de Sociale Dienst. Dit kan (financiele) problemen in de toekomst voorkomen. Voor verdere informatie kunt u terecht bij uw plaatselijke Sociale Dienst.

NIET VOOR PUBLIKATIE: Eventuele vragen naar aanleiding van dit bericht kunt u stellen aan Jan van Wezel van de Sociale Recherche Amersfoort, telefoon 033-4695856.

Rijden onder invloed

SOEST- Op woensdagochtend werd een 51-jarige automobilist uit Hilversum gecontroleerd op het gebruik van alcohol. De agenten zagen de man omstreeks 01.10 uur rijden over de Van Weedestraat en controleerden hem. Onderzoek wees uit dat hij teveel had gedronken en blies 1.10 promille. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.