BedrijfsautoRAI

17-07-2002

Eerste MAN TG-A zwaar-transporttrekker afgeleverd

Wagenborg Nedlift Oost BV, onderdeel van de Wagenborg Groep, heeft als eerste bedrijf in Nederland een TG-A 6x4 zwaar-transporttrekker in gebruik genomen. De truck is geschikt voor treingewichten tot 160 ton en wordt hoofdzakelijk inge-zet bij transporten ten behoeve van de olie- en gaswinning.

Op het hoofdkantoor van Wagenborg Nedlift Oost B.V. in Hengelo werken 165 mensen. De onderneming maakt deel uit van de Wagenborg Nedlift Divisie van Koninklijke Wagenborg en houdt zich onder andere bezig met industriële montage en verhuizingen, zware transporten en kraanverhuur.

Naast de over het gehele land inzetbare 140 kranen met hijsvermogens tot 500 ton heeft men de beschikking over negentig voertuigen, waaronder dertig zwaar-transporttrekkers. Hiermee worden veel machines, ketels en complete of gede-monteerde installaties voor de olie- en gaswinning vervoerd. Dit gebeurt zowel nationaal als internationaal.

Tachtig procent van het wagenpark van Wagenborg Nedlift Oost bestaat uit MANs. De jongste daarvan is een TG-A 26.513 FDS 6x4 zwaar transporttrekker met XXL-cabine, goedgekeurd voor treingewichten tot 160 ton. De trekker wordt met name ingezet bij het vervoeren en plaatsen van torens voor de olie- en gaswinning, maar ook in het diepladervervoer en met ballast- of moduletrailers.

Dankzij de paraboolgeveerde 9-tons vooras, de twee 13-tons achterassen en de multifunctionele, 100-tons koppelschotel met schuifframe kunnen de aslasten van de TG-A optimaal benut worden. Bij het bladgeveerde tandemstel heeft MAN comfortverhogende dempingelementen tussen het aslichaam en de onderkant van de veer aangebracht. Zo worden sterke trillingen en mogelijke schade aan het wegdek doeltreffend geëlimineerd. Veerpakket, remcilinders, koppeling en koeling van versnellingsbak en de ZF Intarder zijn aan het hoge treingewicht van 160 ton aangepast.

128 cm koppelschotelhoogte
De truck is geleverd door MAN-dealer Göritzlehner Truck & Bus BV in Hengelo en uitgerust met diverse extras, zoals een aluminium brandstoftank met 910 liter inhoud en RVS gereedschapskisten. De XXL-cabine biedt volop ruimte en comfort. Bijzondere waardering is er voor de elektrische kantelinrichting voor de cabine en de centrale schotelsmering. Door een lage opbouw van het hulpraam is de hoogte van de koppelschotel slechts 128 cm. Achter de koppelschotel is een zware stalen plaat gemonteerd, die zijn diensten bewijst bij het koppelen van zware opleggers met afneembare hals. Een triangeloog aan de voorzijde maakt het verplaatsen van aanhangers en dergelijke mogelijk.

In de loop der jaren hebben de MANs hun betrouwbaarheid bij Wagenborg Nedlift Oost in de praktijk bewezen. Bij de keuze voor de TG-A zwaar-transporttrekker speelden verder de gunstige prijs/ kwaliteitverhouding, de goede service en de nabijheid van het dealerbedrijf een belangrijke rol.