---

Brieven aan de Kamer
---

Gedragsregels voor uitgezonden Nederlandse militairen

17-07-2002

Zoals toegezegd tijdens het Algemeen Overleg van 27 juni jl. informeer ik u hierbij over de aanvullende gedragsregels die gelden voor de uitgezonden Nederlandse militairen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en in Oman. In de VAE is een maritiem patrouillevliegtuig gestationeerd (met ongeveer 23 militairen) en in Oman is een medisch team (bestaande uit 6 militairen) actief. In de VAE is het, zoals bekend, niet mogelijk gebleken nationale jurisdictie te behouden over het eigen personeel. In Oman heeft Nederland wel jurisdictie over het eigen personeel, zij het alleen op basis van een Memorandum of Understanding (MoU) met het VK. Oman was niet bereid met Nederland een afzonderlijke overeenkomst te sluiten. Het VK heeft in zijn MoU met Oman jurisdictie behouden over het eigen personeel. Om de risicos voor het personeel te beperken, heeft de Chef Defensiestaf aanvullende maatregelen uitgevaardigd. Totdat de accommodatie op de basis gereed is, verblijft het Nederlandse MPA-detachement overigens in een hotel. De maatregelen kunnen nog enigszins worden bijgesteld naar aanleiding van gesprekken met Canada over de samenwerking op de basis. De detachementscommandant is belast met het toezicht op de naleving van deze gedragsregels.

Gedragregels voor de VAE Voor het Nederlandse personeel in de VAE zijn de volgende gedragsregels uitgevaardigd: - zolang het detachement in het hotel in de stad Dubai verblijft, mag niet alleen de straat op worden gegaan en geldt een uitgaansverbod na 24:00 uur. - na stationering op de basis blijft het detachement in principe op de basis; - het contact met de lokale bevolking dient tot het minimum operationeel noodzakelijke beperkt te blijven; - voor eventueel noodzakelijk transport tussen de vliegbasis en andere locaties wordt gebruik gemaakt van lokaal ingehuurde auto´s met chauffeur; - het nuttigen van alcohol op de basis is niet toegestaan, buiten de basis zijn twee consumpties toegestaan; - er wordt strikt de hand gehouden aan de locale kledingsvoorschriften en gebruiken; - er zullen door het detachement contacten worden gelegd en onderhouden (onder andere met de politie) om procedureafspraken te maken bij eventueel optredende problemen; - het personeel is uitvoerig voorgelicht over de locale cultuur, gebruiken en regels.

Gedragregels voor Oman Voor het medisch personeel in Oman zijn de volgende aanvullende gedragregels uitgevaardigd: - het personeel blijft gedurende de uitzending op het Britse kamp; - indien noodzakelijke activiteiten buiten het kamp moeten plaatsvinden en deze activiteiten slechts kunnen worden uitgevoerd door het Nederlandse personeel, zal het hierbij te gebruiken voertuig door lokaal personeel worden bestuurd; - het Nederlandse personeel zal geen Omani behandelen; - het personeel is uitvoerig voorgelicht over de locale cultuur, gebruiken en regels.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

mr. F.H.G. de Grave

Nieuws Ministerie van Defensie