Korps: Groningen, plaats: Groningen 17-07-2002
Jongens verantwoordelijk voor forse vernielingen woensdag 17 juli 2002

Zeven verdachten aangehouden

De politie heeft de afgelopen week zeven jeugdige verdachten aangehouden in verband met het plegen van vernielingen in een kantoorgebouw aan de Groenendaal. De jongeren pleegden tientallen vernielingen in het voormalige administratiekantoor van Essent. Het monumentale pand was onlangs verbouwd en kortgeleden opgeleverd als architectenkantoor. In het gebouw werden begin mei tientallen ramen vernield en muren ernstig beschadigd. Dankzij de uitzending van opsporing noord in juni kreeg de politie enige tips omtrent de mogelijke daders. Op grond van het daarop gerichte onderzoek werden de verdachten, variërend van 15 tot 18 jaar en allen afkomstig uit een wijk in de stad, aangehouden. Na verhoor werden alle verdachten na overleg met het openbaar ministerie heengezonden. Twee verdachten moeten nog worden aangehouden.

De daders pleegden in de dagen voor 30 april een inbraak in het monumentale gebouw, waarbij ze een grote ravage in het gebouw aanrichten. Ze bezochten meerdere keren het gebouw, waarbij tientallen ramen door de jongens werden vernield. Vele oude deuren werden ingetrapt, plafonds werden beschadigd en losgerukt en trapleuningen werden afgebroken. In elke kamer van het gebouw werden leidingen van de muren gerukt en leuzen met graffiti op de muren gespoten. De daken van het gebouw werden met zware stenen ingeslagen zodat ook het regenwater binnen het gebouw schade aan kon richten. De glazen kooi van een lift werd totaal in elkaar geslagen en wc potten werden uit de grond getrokken. Een nieuw aangebracht muur werd weer door de daders afgebroken.

De verdachten verklaarden op zoek te zijn geweest naar een hangplek. In de veronderstelling dat het gebouw aan de Groenendaal gesloopt zou worden gingen ze het pand binnen. De verdachten verklaarden dat er ook reeds vernielingen aan het pand waren gepleegd en dat zij de puinhoop slechts hadden vergroot. De heren kunnen een gepeperde rekening verwachten van de door hun aangerichte schade, die geschat worden op enkele honderdduizenden Euros. Eigenaar Essent zal de schade op de verdachten proberen te verhalen.

Tegen de verdachten is proces verbaal opgemaakt en zij zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie tel. 0900-8844(lokaal tarief)