Korps: Friesland, plaats: Fryslân 18-07-2002
Politieberichten van 17/7 (13.00 uur) t/m 18/7 (07.00 uur)

Sonnega: lastige man
Woensdag omstreeks 12.30 uur werd op het AZC aan de Pieter Stuyvesantweg een 38-jarige asielzoeker aangehouden. De man had vandaag (woensdag) een centrumverbod gekregen en moest zich van het terrein verwijderen. Hieraan werd door hem geen gevolg gegeven. De verdachte kreeg een centrumverbod daar hij zich in het verleden meerdere malen lastig had gedragen en mensen intimideerde. Toen de man zich niet wilde verwijderen, werd de hulp van de politie ingeroepen. Toen de agenten de man wilden aanhouden, verzette hij zich hevig. Bij zijn aanhouding werd gebruik gemaakt van pepperspray. De man werd geboeid overgebracht naar het bureau en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Wirdum: diefstal auto
Van maandag op dinsdag werd van het erf bij een woning aan de Bredyk een personenauto, merk Volvo, type 440, kleur grijs, voorzien van het kenteken YX-02-LK, gestolen. De sleutels van de auto zaten in het contactslot. De eigenaar, een 70-jarige inwoner van Wirdum, heeft aangifte gedaan.

Joure: diefstal telefoonkaarten
Woensdag omstreeks 11.00 uur kwam een onbekende vrouw een winkel binnen aan de Midstraat. De vrouw kocht verschillende goederen en wilde ook graag 12 telefoonkaarten van 20.- hebben. Toen de vrouw aan de kassa wilde afrekenen, bleek dat zij niet voldoende geld had. Ook het pinnen lukte niet. Zij vertelde toen dat ze even naar een kennis van haar zou lopen, die in een andere winkel zou zijn. De boodschappentas bleef in de winkel achter. De vrouw kwam echter niet terug. Toen de boodschappentas werd nagekeken, bleken de telefoonkaarten daarin niet aanwezig te zijn. Een medewerkster van de winkel, een 54-jarige inwoonster van Joure, deed aangifte. De onbekende vrouw was ongeveer 30 jaar oud, halflang blond haar, zongebruinde huid, tenger postuur, lengte ongeveer 1.70 meter, sprak Nederlands en droeg zwarte kleding.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 17.20 uur werd een 25-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. Uit een winkel aan de Nieuwestad nam de verdachte een aantal cosmetica-artikelen (waarde niet bekend) weg en wilde zonder te betalen de winkel verlaten Hij werd betrapt door het personeel. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De cosmetica-artikelen bleven achter in de winkel. Een medewerker van de winkel, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Fryske Diken: aankondiging snelheidscontroles
De radarcontroleurs van het Bureau Verkeershandhaving controleren maandag 22 juli op de N358 bij Surhuisterveen. Dinsdag 23 juli vinden controles plaats op de N358 bij Sumar (afslag A7). Vrijdag 26 juli staan de radarwagens opgesteld op de N356 bij Suameer (afslag N31). Verder wordt deze week op diverse plaatsen in de provincie op de andere items van Fryske Diken gecontroleerd: helm, gordel, rood licht en alcohol.

Sneek: onwelwording
Woensdag omstreeks 17.00 uur reed een 81-jarige inwoner van het Engelse Kenmore met zijn auto over de Leeuwarderweg. De man remde af voor een voor de verkeerslichten stilstaande auto. Plotseling zagen getuigen dat de man onwel werd achter het stuur en tegen zijn voorligger aanreed. Deze auto werd bestuurd door een 39-jarige inwoner van Dronrijp. Beide auto werden licht beschadigd. De Engelsman werd door ambulancepersoneel gereanimeerd en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.. De man is opgenomen op de afdeling I.C.

Zwaagwesteinde: inbraak woning
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een woning aan de Lange Reed. Men kwam binnen door verbreking van het slot in de achterdeur. Alle laden en kasten waren doorzocht. Voor zover nu is na te gaan, werd er niets weggenomen. De bewoner (leeftijd niet bekend) moet nog aangifte komen doen.

Winsum: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 21.50 uur vond op de Westergoawei ter hoogte van de kruising met de Froonackerdyk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto kwam door nog onverklaarbare oorzaak in de berm terecht en reed vervolgens tegen een ANWB-paal aan. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden, werd uit de auto geslingerd. De man werd gewond overgebracht naar het MCL-Zuid. De auto werd totaal vernield.

Heerenveen: wapens in auto
Woensdag omstreeks 23.40 uur werd op de Stadionweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Bij controle bleek dat de bestuurder, een 48-jarige inwoner van Heerenveen, naast de bestuurdersstoel twee messen had liggen. De bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De messen werden in beslag genomen. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.50 uur werd op de Stadsrondweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 385 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Drachten: openbare dronkenschap
Donderdag omstreeks 03.20 uur werden op de Zuidkade twee jongens, 17 en 19 jaar, beiden uit Drachten aangehouden voor openbare dronkenschap. De beide jongens werden overgebracht naar het bureau. Nadat tegen beide jongens proces-verbaal was opgemaakt, werden zij weer in vrijheid gesteld. Toen een agent door het raam keek, zag hij dat de beide jongens op een fiets wegreden, terwijl ze door een politiewagen aan het bureau waren gebracht. Op de Kaden de beide jongens weer aangehouden. Het bleek dat zij de fiets voor het bureau hadden weggenomen. De beide jongens zijn weer naar het bureau gebracht en werden nu ingesloten voor diefstal van een fiets. Zij zullen in de loop van vandaag worden gehoord.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272