Gemeente Alphen aan den Rijn


Onderzoek bestuurlijke schaalvergroting primair onderwijs regio Alphen aan den Rijn

"Katholiek onderwijs beëindigt deelname aan proces bestuurlijke schaalvergroting"

Op 9 mei 2001 namen zeven besturen van basisscholen in de regio Alphen a/d Rijn een intentiebesluit tot bestuurlijke samenvoeging van openbaar en katholiek basisonderwijs. Daarmee startten deze besturen, te weten de colleges van B en W van de gemeenten Alphen a/d Rijn, Boskoop, Liemeer, Nieuwkoop en Rijnwoude alsmede de besturen van de Stichting Katholiek basisonderwijs Alphen aan den Rijn en de Stichting Openbaar Basisonderwijs Oude Rijn e.o., een onderzoek naar de haalbaarheid en vormgeving van een 'samenwerkingsbestuur'. Het bestuur van de Stichting Katholiek Basisonderwijs Alphen aan den Rijn heeft nu bekend gemaakt af te zien van verdere deelname aan dit voorbereidingsproces.

SKBA-bestuur stapt uit proces
Op 12 juli jl. heeft de Stichting Katholiek Basisonderwijs Alphen aan den Rijn in het bestuurlijk overleg meegedeeld zich uit het schaalvergrotingsproces terug te trekken. Intensief intern beraad heeft geleid tot dit definitieve bestuursbesluit. Het SKBA-bestuur is tot de slotsom gekomen dat samenvoeging met het openbaar basisonderwijs niet zal leiden tot verwezenlijking van de eigen kerndoelen van schaalvergroting

Openbaar onderwijs gezamenlijk verder
De zes besturen voor openbaar basisonderwijs zetten het proces eendrachtig voort. Nut en wenselijkheid van bestuurlijke samenvoeging staan vast. De komende tijd zal worden onderzocht in welke nieuwe bestuursvorm de samenvoeging van het openbaar basisonderwijs gestalte kan krijgen. De thans meest voor de hand liggende optie is het model van de 'stichting openbaar onderwijs'. Het recente onderzoek naar de financiën en het beheer versterkt het vertrouwen in de toekomst.

Het 'fusiebesluit' wordt in de komende maanden vernieuwd en afgestemd op de huidige situatie en de uitkomsten van het hiervoor al genoemde recente onderzoek naar de financiën en het beheer. Naar verwachting kan in de herfst een nieuwe inspraakprocedure met de medezeggenschapsraden worden gestart.

Persbericht 45, 16 juli 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 18 juli 2002 laatste wijziging