LILLY NEDERLAND

Angst van vrouwen met botontkalking ongegrond

Raloxifene: belangrijk alternatief voor behandeling Osteoporose (botontkalking)

Vrouwen die geen lange termijn hormoonbehandelingen meer willen hebben voor de behandeling van botontkalking zijn gebaat bij adequate behandelalternatieven. Raloxifene kan hier een oplossing bieden. Op 9 juli jl. kondigde Amerikaanse wetenschappers in de USA aan dat een studie is gestaakt waarin de effecten werden onderzocht van hormoonvervangende therapieën.
De studie werd gestaakt omdat uit eerste resultaten bleek dat er sprake was van een toegenomen kans op borstkanker, beroertes en hartaanvallen door gebruik van de combinatie oestrogeen/progesteron. De kans op botbreuken en darmkanker werd juist verlaagd, maar de voordelen bij een lange termijn behandeling zouden niet opwegen tegen de nadelen. De studie is onlangs verschenen in een vervroegde on-line editie van het toonaangevende medische tijdschrift Journal of the American Medical Association(www.jama.com).
'Dit nieuws zal zeker van invloed zijn op de manier waarop artsen hormonen zullen toepassen. Wat echter niet zal veranderen is de noodzaak om vrouwen te beschermen voor osteoporose met als gevolgen botbreuken van wervel, pols en heup. Om de noodzaak beter te begrijpen verwijs ik naar de internetsite www.osteoporosestichting.nl', aldus Dr. J. C. Netelenbos, internist-endocrinoloog en osteoporosedeskundige aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
In The Wall Street Journal van 10 juli jl.wordt naar aanleiding van bovenstaande ontwikkelingen melding gemaakt van alternatieven voor de behandeling van botontkalking:If osteoporosis and bone fractures are the main concern, other drugs such as Merck's Fosamax(r) and Lilly s Evista(r) are options, and Evista has even been shown to lower the rate of breast cancer, though it isn't approved for that use.
Raloxifene, de generieke naam van Evista, is in Nederland een relatief nieuw medicijn voor de preventie en behandeling van osteoporose en is geschikt voor vrouwen die de menopauze meer dan een jaar gepasseerd zijn, bij voorkeur tussen ongeveer 55 en 75 jaar. Dr. J. C. Netelenbos: 'Vrouwen die op zoek zijn naar een behandeling voor osteoporose kunnen kiezen uit een aantal opties anders dan de aanpak met vrouwelijke hormonen. Een van die opties is raloxifene, een nieuw en uniek middel dat bewezen heeft effectief te zijn in het voorkomen van osteoporose en botbreuken. Wat raloxifene zo belangrijk maakt, juist op dit moment van grote onrust over de hormoontherapieën bij osteoporose, is dat dit medicijn bij vrouwen met botontkalking juist, als neveneffect, een verlaging laat zien van het aantal nieuwe gevallen van borstkanker, met ongeveer 70%'.
'Ook zijn er zelfs zeer recente gegevens naar voren gekomen waaruit blijkt dat bij vrouwen met botontkalking raloxifene lijkt te zorgen voor een reductie in het aantal nieuwe gevallen van hart-en vaatziekten, waaronder hartaanvallen en beroertes, met zo'n 40%. De vrouwen waarbij dit gevonden werd bleken van zichzelf overigens al een verhoogde kans te hebben op het ontstaan van hart-en vaatziekten. Beide gunstige neveneffecten zijn recentelijk beschreven in gerenommeerde medische vakbladen. Het is niet verwonderlijk dat de fabrikant van dit osteoporosemedicijn nu grote studies heeft opgestart om deze gunstige neveneffecten verder te onderzoeken. Op dit moment kan het medicijn alleen nog maar worden voorgeschreven voor botontkalking'.
'Wanneer ik een ouder wordende patiënte met osteoporose op het spreekuur krijg, dan bespreek ik naast leefregels ook een aantal mogelijke therapieën waaruit dan een keuze wordt gemaakt Naast bisfosfonaten als risedronaat en alendronaat die uitsluitend op het bot gunstig werken is raloxifene een optie die, naast een gunstig effect op de botten, ook goed aansluit bij andere behoeftes als bescherming van borstweefsel en bescherming tegen hart-en vaatziekten', aldus dr. J. C. Netelenbos.