TNT Post Groep NV

TPG en Correos de Chile tekenen samenwerkingsovereenkomst

18 juli 2002

De post-, express en logistieke onderneming TPG N.V. heeft bekend gemaakt dat zij via haar divisie TNT Express een zesjarige samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met Correos de Chile, het Chileense postbedrijf. Doel ervan is de ontwikkeling van nieuwe internationale en binnenlandse express diensten onder hun gezamenlijke merknamen op de Chileense markt.

Deze samenwerking bundelt de ervaring van TNT op het gebied van internationale express diensten en de sterke positie van Correos de Chile op de Chileense binnenlandse markt. TNT Express en Correos de Chile worden hiermee samen de leiders in de Chileense express markt, met een dienstverlening die aan de klant een bredere dekking en kortere bezorgtijden biedt dan enig andere vervoerder in het land.

Het belangrijkste voordeel van deze samenwerking is voor TNT Express de mogelijkheid een landelijke dienstverlening te bieden vanuit de verkooppunten van Correos over het gehele land. Tot nu waren de landelijke diensten van TNT slechts beschikbaar vanuit Santiago, Concepción en Valparaiso. De overeenkomst zal bovendien de merkbekendheid van TNT in Chili versterken, TNT een grotere aanwezigheid bezorgen in de ad hoc vervoersmarkt en het bedrijf een betere toegang bieden tot kleine en middelgrote bedrijven.

Voor Correos de Chile bestaat het belangrijkste voordeel in de grotere toegang tot de internationale express markt voor pakketten in een tijd waarin de traditionele binnenlandse postvolumes afnemen. De overeenkomst zal bovendien de ontwikkeling van Correos versnellen in de richting van een geavanceerde postale organisatie dankzij de expertise van TNT op het gebied van opleiding, excellente bedrijfsvoering en het opbouwen van succesvolle samenwerkingsverbanden met andere postbedrijven in de wereld. De nieuwe dienst, die onder de dubbele merknaam zal worden gevoerd, zal geleidelijk de huidige internationale en binnenlandse express diensten van Correos vervangen.

In het kader van de overeenkomst krijgt TNT Express toegang tot de 600 depots, 200 voertuigen en 6.000 medewerkers van Correos de Chile in het gehele land. Omgekeerd zal Correos de Chile gebruik kunnen maken van het wereldwijde netwerk van TNT, met 40.000 medewerkers, 878 depots, 43 vliegtuigen en meer dan 19.000 voertuigen.

Aangezien beide partners duidelijk gecommitteerd zijn aan het succes van deze samenwerking is een speciaal managementteam benoemd dat gedurende de eerste zes jaar verantwoordelijk zal zijn voor deze activiteit. Voor dit team wordt de eerste mijlpaal de operationele lancering op de Chileense markt van de nieuwe express dienst onder dubbele merknaam in het 4e kwartaal van dit jaar.

Helmer Knust, Managing Director TNT Zuid-Amerika: "We verheugen ons op de samenwerking met Correos de Chile, want daardoor kunnen beide merken groeien, zowel op binnenlandse als op internationale schaal. We zijn ervan overtuigd, dat TNT en Correos zich in Chili sterk zullen ontwikkelen en dat onze klanten in Chili en daarbuiten daarvan zullen profiteren. Dit samenwerkingsverband is in lijn met de ambities van TNT en betekent een verdere verbetering van onze positie in deze regio."

Jose-Louis Mardones, Managing Director van Correos de Chile: "We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de voor ons meest geschikte zakelijke partner. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat TNT Express verreweg het beste bedrijf is in zijn branche. Deze samenwerking helpt ons expertise op te bouwen in de express markt doordat we de beschikking krijgen over kennis op het gebied van processen en technologie. Het is een voorbeeld van het veranderingsproces dat Correos op dit moment doormaakt, en het zal bijdragen tot een versnelling van deze ontwikkeling. Dit is goed nieuws voor alle betrokken partijen omdat we op deze wijze onze klanten meer internationale express diensten kunnen bieden en omdat het de deskundigheid binnen Correos als geheel op een hoger niveau brengt."

TNT Express is een divisie van TPG N.V., de mondiale aanbieder van post-, express en logistieke diensten waartoe tevens TNT Logistics en Koninklijke TPG Post behoren. TPG heeft meer dan 141.000 medewerkers en is in ruim 200 landen actief. De omzet in 2001 bedroeg EUR 11,2 miljard, en groeide in het eerste kwartaal van 2002 verder met 8,5%. TPG N.V. is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt.

De omzet van TNT in Chili bedraagt op dit moment 10,77 miljoen per jaar. TNT heeft in Chili 220 medewerkers in 7 vestigingen. De omzet van Correos de Chili bedraagt op dit moment 120 miljoen per jaar. Correos de Chili heeft 6.000 medewerkers in 600 vestigingen en beschikt over 200 voertuigen.