Gemeente Utrecht

Utrecht kiest voor koele zomer

Utrecht kiest voor koele zomer

In Utrecht is op maandag 15 juli 2002 een gezamenlijke aanpak gestart waarbij extra inzet wordt gepleegd om jongerenoverlast te bestrijden op beruchte locaties. In de zomermaanden wordt een aantal semi-openbare ruimten steevast getroffen door overlast van enkele groepen veelal jonge en allochtone bezoekers. Gemeente Utrecht start deze zomer samen met onder meer politie, stadstoezicht en Welzijn met de actie "Koele zomer" om deze overlast te bestrijden. De actie bestaat eruit dat op een beperkt aantal bekende overlastlocaties (aquacenter Den Hommel en zwembad De Krome Rijn) intensief en actief toezicht zal worden gehouden. Wellicht worden andere locaties toegevoegd, waaronder sporthallen OSG vd Vlist en Hoograven.

De actie is erop gericht om in semipublieke voorzieningen overlast van jonge bezoekers tegen te gaan, maar ook om ondersteuning te bieden aan van personeel en de veiligheid voor andere bezoekers te vergroten.

In de aanpak van de Koele zomer wordt niet alleen repressief opgetreden door overlastgevende jongeren op te pakken en lik-op-stuk beleid van politie, bureau Halt en justitie. Ook in de sfeer van preventie wordt actie ondernomen door jongeren te verwijzen naar wijknetwerken en sportactiviteiten in de wijk.

De toezichthouders van Koele Zomer zijn te herkennen aan hun tenue.

Utrecht, 18 juli 2002