Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

18-07-2002

CNV Metaal en elektro niet applaudisserend uit stoel voor overname CSN door Corus

CNV Metaal en elektro vindt de voorgenomen overname van het Braziliaanse staalconcern CSN een heel avontuur. Onduidelijk is wat nu precies de winst van de hele operatie is voor het Brits-Nederlandse bedrijf. Daarnaast is Corus er tot op heden niet in geslaagd de problemen in Groot-Brittannië weg te werken. De overname van CSN maakt het concern nog complexer en het management heeft nog niet laten zien dat het adequaat heeft gereageerd op de moeilijkheden waarin het bedrijf verkeert.

CNV Metaal en elektro lijkt het verstandiger de fusie pas af te ronden als de problemen in Engeland zijn wegggewerkt.

De bond maakt zich zorgen over het feit dat bij de overname ook een ijzerertsmijn is betrokken waarin zon driehonderd miljoen moet worden geïnvesteerd om de productie te verdrievoudigen. CNV Metaal en elektro vindt het erg ambitieus dat het concern denkt die investering binnen anderhalf jaar terug te verdienen.

Voor CNV Metaal en elektro is ook de zeggenschap in de raad van bestuur van Corus een punt van zorg. In 2004 zal de Braziliaan Benjamin Steinbruch de hoogste baas van Corus worden. Nu al constateert de bond problemen in de raad van bestuur als het gaat om de Nederlandse inbreng. De mogelijkheid bestaat dat de Nederlandse inbreng onder Braziliaans bewind nog minder wordt.

Houten, 18 juli 2002

Nadere inlichtingen:

Arthur Bot (bestuurder CNV Metaal en elektro)
010 - 4 55 00 50
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 241`