Gemeente Zoetermeer

Eerste paal Gezond Milieuhuis en Ipse-woningen (Oosterheem)

In het deelplan Wadi op de Vinexlocatie Oosterheem te Zoetermeer start binnenkort de bouw van een bijzonder project van Vidomes. Het gaat om een complex van 51 huurwoningen waarvan er 5 extra bijzonder zijn: één Gezond Milieuhuis en vier Ipse-woningen. Op 18 juli om 16.00 uur slaat wethouder mevrouw G.M. Smid-Marsman de eerste paal.

Gezond Milieuhuis
Het Gezond Milieuhuis wordt niet alleen duurzaam, maar ook allergeenarm gebouwd en ingericht. Allergeenarm bouwen en inrichten is gericht op het verminderen van prikkels in de woning die kunnen leiden tot allergische reacties in de luchtwegen, zoals astma. Duurzaam bouwen heeft tot doel de milieubelasting van de woning tot een minimum te beperken.

Als het huis klaar is, naar verwachting in mei/juni 2003, zal het drie jaar lang fungeren als voorbeeldwoning. Dat wil zeggen dat de woning wordt opengesteld voor bezoekers en er activiteiten gaan plaatsvinden gericht op duurzaam en gezond klussen, inrichten en wonen. Er is daarbij ook volop aandacht voor de tuin.

Het Gezond Milieuhuis is tot stand gekomen op initiatief van de Lokale Agenda 21, themagroep Duurzaam Bouwen en Wonen. Voor de realisatie is begin 2002 een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen woningcorporatie Vidomes en de Gemeente Zoetermeer. Naast de gemeente en Vidomes leveren de GGD, het Nederlandse Astmafonds (afdeling Zoetermeer) en de Astma/COPD-verpleegkundige van de ZorgRing Zoetermeer een inhoudelijke bijdrage aan het project.

Ipse-woningen
Stichting Ipse is een netwerk van locaties in Zuid-Holland waar mensen met een verstandelijke handicap deskundig worden begeleid. Stichting Ipse biedt zo zorg en dienstverlening aan meer dan 2.200 mensen met een verstandelijke of meervoudige handicap. Het gaat daarbij onder meer om woonvoorzieningen, kinderdagcentra, centra voor volwassenen, thuiszorg, begeleiding en logeermogelijkheden. In Zoetermeer zijn de Zoetelaar en Bisnis bekende Ipse-projecten. De Zoetelaar is een lunchroom/ cadeauwinkel waarin mensen met een verstandelijke handicap beschut en begeleid werk vinden. Bisnis is een arbeidscentrum waar licht industrieel werk wordt geboden aan mensen met een verstandelijke handicap (onder meer keramiek, kopieer- en inpakwerk). Daarnaast is er een aantal Ipse-woonlocaties in Zoetermeer.
In het deelplan Wadi in Oosterheem zijn vier woningen bestemd voor cliënten van Ipse. In de vier woningen worden twaalf wooneenheden gerealiseerd. De twaalf toekomstige bewoners worden door medewerkers van Ipse begeleid.

Overige 46 woningen
De overige 46 huurwoningen van het project worden via het reguliere toewijzingssyteem toegewezen. In de woonkrant Beter Wonen in Haaglanden van week 28 staan deze woningen met de voorwaarden omschreven. Door middel van het insturen van een woonbon uit deze krant kan de belangstelling worden kenbaar gemaakt. Voor meer (algemene) informatie over huisvesting in Oosterheem kunt u contact opnemen met de wijkpost Oosterheem. Er is een spreekuur op dinsdagmiddag van 13.00 17.00 uur en op vrijdagmorgen van 9.00 13.00 uur. De wijkpost heeft een locatie naast de tijdelijke locatie van de Hoogvliet Supermarkt op de Aletta Jacobslaan. Telefonisch is de wijkpost bereikbaar op 3469007.

Laatste wijziging: 15-07-2002