Gemeente Eijsden

Europapark: unieke landschapsarchitectuur in de regio

De renovatiewerkzaamheden aan het Europapark in Gronsveld zijn afgerond. Sinds 1995 werd dit park fasegewijs in zijn oude glorie hersteld. Het resultaat van dit werk kan nu door iedereen bekeken worden. Het Europapark - tussen restaurant De Keizerskroon aan de Rijksweg in Gronsveld en het Savelsbos met zijn préhistorische vuursteenmijn - heeft een belangrijke tuinarchitectonische en tuinhistorische waarde. Een en ander wordt onder meer bevestigd in de in 1993 door de Nederlandse Tuinenstichting uitgegeven studie Jongere Tuinkunst 1900-1930, waarin leven en werk van de ontwerper van het park, Ir. J.P. Fokker wordt beschreven. De totale kosten voor de renovatie van dit bijzondere park bedroegen ruim 275.000.

In de jaren dertig van de vorige eeuw vatte de industrieel Albert Hayen het plan op om een huis in Gronsveld te bouwen. Hij was namelijk door vererving eigenaar geworden van een grote boomgaard tussen de Voerenweg en de Rijksweg. Voordat hij met de bouw van deze woning begon, legde hij in de periode 1932-1938 een tuin aan.

Architect Ir. J.P. Fokker werd uitgenodigd om het ontwerp van deze tuin te maken. De hand van deze architect is duidelijk in het huidige Europapark te herkennen. Omdat Fokker een bouwkundig architect was, paste hij veel bouwkundige elementen in zijn tuinen toe, zoals een pergola, een zwembad, een theehuis, enz.

Daarnaast staat Fokker bekend om zijn tuinkamers. Ook in Gronsveld vinden we een zomertuin, een wintertuin, een fruittuin en een rozentuin terug in zijn ontwerp. Zo is de tuin in alle jaargetijden aantrekkelijk voor de bezoeker.

Vanwege de Tweede Wereldoorlog werd de bouw van het huis pas in 1943 voltooid. In 1958 kocht de voormalige gemeente Gronsveld het huis en de tuin. Het huis werd uitgebreid en deed tot 1982 dienst als gemeentehuis. Na de gemeentelijke herindeling in 1981 werd het gemeentehuis verkocht. Sindsdien is er een restaurant in gevestigd. Sinds deze verkoop werd minder aandacht besteed aan het onderhoud van het park.

In 1995 werden plannen gemaakt het Europapark geheel in zijn oude glorie te herstellen. Deze reconstructie was ook het startsein om het privé-park om te toveren in een openbaar park. Tuin- en landschapsarchitect W. van Heukelom kreeg opdracht een plan voor het herstel van dit openbare park te maken. Eerst werd het achterstallig onderhoud uitgevoerd. Daarna werden alle landschapselementen in drie fasen onder handen genomen.

Nu zijn de werkzaamheden voltooid en kunnen bezoekers genieten van een uniek park met uitzicht op het vermaarde Savelsbos. Een bezoek aan het park is dan ook meer dan de moeite waard. Niet alleen voor de wandelaar en tuinliefhebber, maar ook voor de culinaire liefhebber is het Europapark een toplocatie. In het park is namelijk het bekende restaurant De Keizerskroon gevestigd.