Ingezonden persbericht


Samenwerking WACOM en nik multimedia leidt tot introductie exclusieve bewerkingstools voor digitale fotografie

Fotografische filters direct op deel afbeelding toegepast dankzij drukgevoelige WACOM-technologie

Krefeld (Duitsland), 18 juli 2002 ? WACOM Europe, ontwikkelaar en producent van grafische tabletten, gaat een strategisch samenwerkingsverband aan met nik multimedia Europe, ontwikkelaar van bekroonde software voor fotografie en digitale afbeeldingen. Hierdoor krijgen gebruikers van de professionale grafische WACOM-tabletten Intuos2 en Cintiq die werken met Adobe® Photoshop® (5.5 tot 7.0 of Photoshop® Elements) de beschikking over penPalette? fotografische tools. Dankzij de samenwerking kunnen professionele gebruikers én amateurs met een drukgevoelige pen selectief fotografische filters toepassen om zo digitale afbeeldingen te verfraaien en foto's te retoucheren.

Met penPalette kunnen fotografen digitale fotografische filters selectief gebruiken op delen van de afbeelding met behulp van een drukgevoelige Intuos2 Pen, Intuos2 Airbrush of Cintiq Pen. Dit biedt meer vrijheid bij het gebruiken van digitale filters en het is een flexibel, voordelig alternatief voor conventionele optische fotografische filters. Alle invoerapparaten van de Intuos2 en Cintiq zijn draad- en batterijloos en zijn gebaseerd op de gepatenteerde WACOM-elektromagnetische resonantietechnologie. Dankzij 512 (Cintiq) en 1024 (Intuos2) verschillende drukniveaus bepalen gebruikers exact de locatie en de hoeveelheid effect die zij willen toepassen.

Ontwerpers van digitale afbeeldingen kunnen de druk-gevoelige gum van de pen ook gebruiken voor het volledig of gedeeltelijk verwijderen van een filter. De combinatie van de Pen-technologie met de filters verschaft een intuïtieve manier om digitale foto's te verfraaien.

penPalette bevat de volgende acht filters:

· Contrast Only ? Om zelf het contrast in een afbeelding te bepalen zonder de kleuren aan te tasten.

· Contrast ? Om, gecombineerd met het Cool Tone Filter (voor blauwtinten) en Warm Tone Filter (voor rode tinten), objecten te accentueren in een afbeelding of objecten op de voorgrond te onderscheiden en zo het brandpunt van de afbeelding te veranderen.
· Colorize ? Voor het afstemmen van kleuren op elke vereiste kleur of tint, geheel volgens persoonlijke wensen.

· Add Noise ? Biedt een stijleffect waarbij de digitale afbeelding het aanzien (de korrel) van een traditionele foto krijgt. Dit filter wordt stilistisch gebruikt en om een afbeelding te retoucheren om bepaalde veranderingen een natuurlijker uiterlijk mee te geven door back noise of textuur in de gewijzigde gebieden aan te brengen.
· Despeckle ? Retoucheertool voor het verwijderen van ongewenste objecten, details en onvolkomenheden. De Despeckle filter is ideaal voor het retoucheren van achtergronden om deze minder opvallend te maken en om bepaalde onregelmatigheden in structuren of details te effenen.

· Soften ? Voor het verminderen van de hardheid van een afbeelding en het invoegen van eerder gemaakte correcties.

Extra filters van nik maken deel uit van een demo binnen penPalette. Alle nik filters, waaronder Color Efex!, Color Efex Pro! en Sharpener? Pro, kunnen naar behoefte worden gebruikt met de WACOM Intuos2 Pen, de Intuos2 Airbrush en de Cintiq Pen.

penPalette werkt in Adobe Photoshop versie 5.5. tot 7.0 en Photoshop Elements. De filters worden opgestart binnen Photoshop in het 'Automate'-menu en voegen een nieuw palet toe dat geopend kan blijven als retoucheertools nodig zijn.

Prijs en beschikbaarheid
De software penPalette (inclusief acht filters) kan gratis worden gedownload van de WACOM Europe-website www.wacom.com in de Windows-versie (de Macintosh-versie volgt begin augustus). Kopers van de WACOM Intuos2 en Cintiq die na 1 februari 2002 een tablet hebben aangeschaft, kunnen de software voor nik penPalette gratis downloaden. Wie Intuos2 of Cintiq vóór 1 februari 2002 heeft aangeschaft, kan de nik penPalette-software aanschaffen voor de speciale prijs van ¤ 49,95 (exclusief BTW). Meer informatie vindt u op www.penpalettetools.com De filters zijn verkrijgbaar in het Engels, Duits en Frans.

Systeemvereisten en compatibiliteit
penPalette werkt binnen Adobe® Photoshop® versies 5.5 tot 7.0 en Photoshop® Elements en is compatibel met de besturingssystemen Windows (95/98/ME/NT/2000/XP) en Mac OS 8.6 - OS X.


- einde persbericht -

Digitale afbeeldingen kunnen worden gedownload vanaf de website van WACOM: www.wacom.com
Reviewproducten en afbeeldingen zijn ook verkrijgbaar via Marlous Löffelman, telefoon (0344) 677 300 of e-mail marlous@jeronimus-wolf.nl

In de bijlage is een voorbeeld opgenomen van een toepassing van nik-filters met een Intuos2-tablet.

Over nik
nik multimedia is de ontwikkelaar van bekroonde software voor fotografie en digitale afbeeldingen. Het bedrijf richt zich op uiteenlopende technologie en applicaties op het gebied van fotografie, grafisch ontwerp, pers en publicatie, wetenschappelijke illustraties en internetpublicaties. De doelstelling hierbij is digitale afbeeldingen niet alleen krachtiger te maken, maar ook eenvoudiger te bewerken voor verschillende typen gebruikers. Producten van nik multimedia zijn verkrijgbaar voor zowel Windows als Macintosh en bevatten de gepatenteerde Sharpener Pro! productlijn en een reeks nik Color Efex Pro! fotografische filtersets. Het hoofdkantoor van nik multimedia is gevestigd in San Diego, Californië, de Europese vestiging staat in Hamburg.

Voor meer informatie over nik multimedia:
Dirk Schoettke
E-mail: schoettke@high-performance.de
Telefoon +49 - 40 25404828
Fax +49 - 40 25404840
Of kijk op: http://www.nikmultimedia.com

Over WACOM
WACOM is een toonaangevend bedrijf op het gebied van ontwikkeling, productie en levering van grafische tabletten. In 1988 opende de onderneming haar eerste Europese vestiging in Duitsland. WACOM is bekend geworden met de ontwikkeling van de eerste grafische tabletten met hoge resolutie en een draadloze drukgevoelige pen.

WACOM stimuleert het gebruik van de pen al jaren, aangezien deze aanmerkelijke voordelen biedt tijdens het werken met computers. Het eerste product op basis van het penconcept (Lombard) en het eerste penbesturingssysteem (PenPoint) werden ontwikkeld door GO met behulp van WACOM hardware. Sindsdien heeft WACOM OEM-producten geleverd aan talloze producenten.

Sinds de uitvinding, ruim vijftien jaar geleden, is de toonaangevende pentechnologie van WACOM gebruikt in meer dan twee miljoen grafische tabletten, LCD-tabletten en pencomputers.

WACOM brengt drie productlijnen op de markt. Het Intuos2 grafisch tabletsysteem is bedoeld voor de professionele gebruiker (dtp'er, video-professional, 2D/3D-ontwerper en andere creatieve professionals). Voor de consumentenmarkt heeft WACOM de voordelige Graphire2 Muis & Pen Set ontwikkeld, in staalblauw en met USB-aansluiting. De Cintiq, het Interactive Pen Display, bestaat uit een LCD-kleurenscherm met pen en geïntegreerd tablet. Het bedrijf heeft wereldwijd al meer dan twee miljoen tabletten verkocht.

Voor meer informatie over de verschillende producten en diensten van WACOM Europe: http://www.wacom.com

Perscontact:
Sabine Mende
WACOM Europe GmbH
Public Relations Manager
Telefoon +49 (2151) 3614-304
Fax +49 (2151) 3614-333
E-mail smende@wacom-europe.com

Marlous Löffelman
Jeronimus|Wolf BV
Adviseur Public Relations
Telefoon (0344) 677 300
Fax (0344) 677 399
E-mail marlous@jeronimus-wolf.nl

Bijlage: Voorbeeld
(See attached file: Voorbeeld nik + Intuos2.doc)