Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 18 juli 2002

Agalev dient in september wetsvoorstel in voor verbetering stakingsrecht in openbare diensten



Agalev weet zich gesterkt door de conclusies van het Europees Comité voor Sociale Grondrechten dat het stakingsrecht als een sociaal grondrecht bestempelt. Dit houdt ook het recht in op collectieve actie. Het ABVV en het ACV krijgen hiermee dus gelijk in hun opstelling. Zij gaan er van uit dat éénzijdige verzoekschriften bij staking uit den boze zijn. M.a.w. de tussenkomsten van de rechtbanken in collectieve geschillen zijn in tegenspraak met het Europees Sociaal Handvest.

Ook voor Agalev is een sociaal conflict een probleem dat enkel door de partijen zelf kan opgelost worden. Staking is de laatste en de ultieme vorm van sociaal overleg. Het gaat over een belangenconflict waarbij de rechter geen uitspraak kan en mag doen; er gelden hier geen algemene vastgestelde wettelijke normen.

Het Europees Comité heeft de vreedzame stakingspiketten toelaatbaar en dus volledig wettelijk beoordeeld en heeft tegelijk gesteld dat rechtspraak waarbij stakingen verboden worden niet kan.

Agalev heeft eerder al een wetsvoorstel ingediend dat door rechtbanken uitgesproken dwangsommen uitsluit. Bovendien is Agalev overtuigd dat sociale conflicten kunnen vermeden worden door goede overleginstrumenten en goede procedures. Wij denken hier aan Paritaire Comités, sociale bemiddelaars, aanzeggingstermijnen, minimumprestaties, enzovoorts. Een gans instrumentarium dus om goede regels vast te leggen waarbij het stakingsrecht volkomen gevrijwaard wordt. Dit is in hoge mate goed geregeld in de privé-sectoren, maar kan en moet verfijnd worden in de overheidsdiensten Agalev heeft voor deze overheidssectoren een wetsvoorstel klaar dat we na het parlementair reces indienen in de Kamer.

Joos Wauters
Agalev volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be