Provincie Flevoland



Provincie steunt certificering Flevolandse akkerbouwers

Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland hebben besloten om een financiële bijdrage te leveren aan het derde en laatste jaar van een certificeringsproject van landbouworganisatie NLTO. Het gaat om een bedrag tot een maximum van bijna 27.000 euro. In het project wordt een groep Flevolandse akkerbouwers intensief begeleid bij de
voorbereidingen voor het behalen van een Milieukeur of Eurep-GAP certificaat. Deze certificaten zijn belangrijk voor een goede afzet van agrarische producten.

Het certificeringsproject van de NLTO is in 2000 gestart met subsidie van de provincie Flevoland. In dat jaar hebben 26 akkerbouwers begeleiding gekregen bij het behalen van een Milieukeur-certificaat; daarnaast zijn 54 akkerbouwers opgeleid voor het zogenoemde KPA Basiscertificaat. Uiteindelijk hebben 52 deelnemers het beoogde certificaat behaald.

In het tweede jaar van het project is de aandacht verlegd van het KPA Basiscertificaat naar het Eurep-GAP certificaat. Dit certificaat wordt per 2003 door de leden van de Eurep-groep verplicht gesteld voor leveranciers (telers) van aardappelen, groenten en fruit voor de verse consumptie. De Eurep-groep bestaat uit een twintigtal grote Europese groothandelketens, waaronder Ahold en Laurus. GAP staat voor Good Agricultural Practice ofwel goede landbouwpraktijk. Vanuit het project zijn 54 telers begeleid voor het Eurep-GAP certificaat. De deelname voor de Milieukeur-certificaten viel terug tot 10 akkerbouwers.

Voor het derde en laatste projectjaar zijn de bakens niet ingrijpend verzet. Wel is besloten om een deel van de begroting vrij te maken voor twee voorlichtingsavonden over certificering voor Flevolandse akkerbouwers. Tijdens deze voorlichtingsavonden wordt ingegaan op het nut en de noodzaak van certificering en de snelle ontwikkelingen op dit terrein. Zo wordt vanuit de akkerbouwsector momenteel hard gewerkt aan de introductie van voedselveiligheidscertificaten. Naar verwachting moeten uiterlijk 2005 alle akkerbouwers voor meerdere gewassen gecertificeerd zijn. Voor consumptie-aardappelen (frites en chips) is dit in 2003 al het geval. Hetzelfde geldt voor
suikerbietentelers die leveren aan CSM.

Het NLTO-project betekent een flinke stimulans voor de acceptatie en introductie van bedrijfscertificering in de Flevolandse akkerbouw.