NATIONALE VACATUREBANK.NL

NationaleVacaturebank.nl wint kort geding van PCM en Wegener

NationaleVacaturebank.nl wint kort geding van PCM en Wegener

Groningen, 18 juli 2002 -- PCM, uitgever van o.a. de Volkskrant, had samen met Wegener een kort geding aangespannen tegen NationaleVacaturebank.nl. Met dit 'proefproces' probeerden eisers de werking van het databankenrecht zodanig op te rekken, dat een krant in het vervolg ook onder de werking van het databankenrecht zou vallen.

De President van de Rechtbank in Groningen, Mr. Praktiek, heeft in zijn vonnis van vandaag bepaald dat dat niet het geval is. NationaleVacaturebank.nl is door hem in het gelijk gesteld.

Een wezenlijk kenmerk van de databank is dat zijn inhoud bestaat uit een verzameling van gegevens die systematisch en methodisch geordend zijn. Het doel van deze ordening is het snel en efficiënt kunnen raadplegen van de opgeslagen informatie.

De President heeft geoordeeld dat een krant niet aan deze vereisten voldoet: 'De ordening die in de krant wat betreft de artikelen en advertenties is aangebracht, heeft als doel de krant in zijn geheel voor de lezer overzichtelijk en inzichtelijk te maken. Het gaat er daarbij niet om om elk artikel of elke advertentie aldus te rangschikken dat de krant bij wijze van naslagwerk de raadpleger op snelle en efficiënte wijze degewenste informatie kan verschaffen. (...) Zeker wanneer moet worden gezocht onder de kleine advertenties zal het gehele advertentiebestand integraal moeten worden doorgenomen.'

Jan-Peter Cruiming, managing director van NationaleVacaturebank.nl, is uiteraard verheugd met de uitspraak: 'NationaleVacaturebank.nl is met 250.000 bezoekers per maand een van de belangrijkste vacaturebanken van Nederland. PCM en Wegener wilden onze bedrijfsvoering in belangrijke mate frustreren.'

Op de NationaleVacaturebank.nl staan gemiddeld meer dan 15.000 vacatures (op MBO, HBO en Academisch niveau) online waaruit werkzoekenden kunnen kiezen.
Anders dan bij andere vacaturebanken, hoeft er bij NationaleVacaturebank.nl door bedrijven niet betaald te worden per geplaatste vacature. Om werkzoekenden een goed beeld te geven van de Nederlandse arbeidsmarkt, worden aan het vacaturebestand, wekelijks een aantal vacaturesamenvattingen toegevoegd. Sinds twee jaar koopt NationaleVacaturebank.nl deze samenvattingen van vacatures uit diverse kranten in, en toont die op de NationaleVacaturebank.nl, als aanvulling op de door bedrijven zelf gemelde vacatures.

Volgens Jan-Peter Cruiming, ziet het er naar uit dat dit kort geding enkel is aangespannen om op oneigenlijke wijze de monopolieposities van de dagbladuitgevers te beschermen. 'PCM en Wegener hebben zelf ook vacaturesites, zoals Clickwork en Jobtrack. Het is duidelijk dat ze dit doen om Nationale Vacaturebank van de markt te drukken, ten voordele van hun eigen jobsites.'

De advocaat van NationaleVacaturebank.nl, Mr Christiaan Alberdingk Thijm van SOLV Advocaten, wijst erop dat ook krantenuitgevers PCM en Wegener blij zouden moeten zijn met deze uitspraak. 'Wat PCM en Wegener eisten, komt neer op een verbod om feitelijk informatie en nieuwsfeiten uit de krant over te nemen. Duidelijk is dat de vrije nieuwsgaring en persvrijheid daar niet mee gebaat zouden zijn.'

NationaleVacaturebank.nl
NationaleVacaturebank.nl is onderdeel van Hunter Select BV, een gerenommeerd werving & selectiebureau, opgericht in 1998, gevestigd te Groningen. NationaleVacaturebank.nl heeft als doelstelling om zoveel mogelijk mensen aan een baan te helpen. Met behulp van internet worden vraag en aanbod op de Nederlandse arbeidsmarkt aan elkaar gekoppeld. Hierdoor wordt getracht de Nederlandse arbeidsmarkt toegankelijker, transparanter en overzichtelijker te maken en beter te laten werken.

NationaleVacaturebank.nl is niet de enige vacaturebank die vacaturesamenvattingen koopt. Andere partijen die ook vacaturesamenvattingen kopen zijn o.m. Jobtrack.nl (Wegener), Intermediair.nl, Telegraaf.nl, Clickwork.nl (PCM) en Werk.nl (Arbeidsbureaus). Wekelijks verschijnen in de Nederlandse media ongeveer 9.000 vacatures (in 140 bronnen).

Noot voor de redactie,