FNV BONDGENOTEN

Delft Gelatin biedt met ontslag bedreigde werknemers te weinig

FNV Bondgenoten: Delft Gelatin biedt met ontslag bedreigde werknemers veel te weinig

De gelatinefabriek Delft Gelatin gaat sluiten, waardoor zo'n 80 werknemers op straat komen te staan. FNV Bondgenoten is vooral boos op de werkgever, omdat die de afvloeiing van de werknemers niet goed wil regelen.
De oorzaak van de sluiting ligt in het feit dat het moederconcern Sobel een fabriek in België heeft overgenomen, waardoor de productie in Delft plotseling overbodig wordt. De overgenomen fabriek Rousselot maakt namelijk ook gelatine uit runderen.
De sluiting van Delft Gelatin betekent een grote teleurstelling voor de werknemers, die tot voor kort nog de hoop hadden dat de aankoop van de fabriek juist een extra impuls voor hun locatie zou betekenen. Nu komen ze binnenkort op straat te staan en dat is zuur. Vooral omdat het een heel oud bedrijf is - het bestaat zo'n tweehonderd jaar - en veel van de werknemers er al heel lang werken.

Zeker omdat de werkgever maar een heel mager sociaal plan voorstelt. Bestuurder Jeanette van Dongen van FNV Bondgenoten: 'Het is gewoon een slecht sociaal plan dat nu op tafel ligt. De werkgever wil dit betalen uit twee sociale fondsen, die al eerder zijn gevuld ten behoeve van de werknemers. Het is dan uitermate vreemd dat die nu gebruikt worden voor een sociaal plan. Je zou verwachten dat die fondsen juist gebruikt moeten worden om iets extra's te regelen. Daarbij komt dat het ruime pensioenfonds van Delft Gelatin is verdampt, toen de directie het onderbracht bij het pensioenfonds van Sobel. Ter compensatie zouden de werknemers van Delft Gelatin 10 jaar lang een premievrij pensioen krijgen. Wij willen nu de garantie dat die mensen dat recht blijven houden'.