Ingezonden persbericht

Persbericht XS4ALL
18 juli 2002

Geen spamverbod Abfab

Het Gerechtshof Amsterdam heeft vandaag vonnis geveld in de zaak van Abfab vs XS4ALL en 4 van haar klanten. Het Hof vernietigt de uitspraak in kort geding waarin Abfab werd verboden nog langer ongevraagde commerciele e-mails (spam) te sturen naar klanten van XS4ALL, op straffe van een dwangsom van 50 EURO per bericht. Wel laat het Hof de mogelijkheid open om in het algemeen spammers te vervolgen als zij overlast veroorzaken; "In het geval van het type spam dat voor overlast zorgt, zijn de proportionaliteits- eisen in het geding en kan bij niet-inachtneming daarvan van onrechtmatigheid sprake zijn."

Het Hof gaat uitgebreid in op verschillende gronden waarop XS4ALL het spamverbod had gebaseerd, namelijk telecommunicatie- wetgeving, privacy- en (netwerk-)eigendomsrechten. Helaas concludeert het Hof dat geen van deze gronden voldoen om het in de ogen van XS4ALL zeer onwenselijke gedrag van Abfab een halt toe te roepen.

Ronduit lichtvaardig acht XS4ALL de constatering van het Hof dat de inbreuk op de privacy van de geadresseerden relatief gering is. In een moeilijk te begrijpen redenering stelt het Hof vast dat een e- mail adres een minder publiek gegeven is dan een (woon-)adres, en dus zeker een vertrouwelijk karakter heeft, maar dat het uitlekken ervan anderzijds minder schade zou aanrichten dan een echt adres, omdat je makkelijk en tegen geringe kosten van e-mail adres kunt veranderen. In de ogen van XS4ALL geeft het Hof hiermee blijk van gering inzicht in de waarde die internetters hechten aan behoud van hun e-mail adres als digitale identiteit. Zeker nu veel internetters overstappen op vast, breedbandinternet, gaat het bovendien om forse overstapkosten om van adres te veranderen.

XS4ALL is teleurgesteld over deze negatieve uitspraak en laat zich adviseren over de mogelijkheid om in cassatie te gaan. De nieuwe Europese Richtlijn voor Privacy in de Telecommunicatiesector vaardigt een expliciet verbod uit op het hinderen van internetters met ongevraagde bulkmail. De Europese Raad heeft de definitieve tekst inmiddels geaccepteerd en publicatie in het officiele publicatieblad van de EU wordt dan ook verwacht op korte termijn. Daarna hebben de lidstaten nog 15 maanden de tijd om het verbod te implementeren. Het Hof onderkent dit en stelt: "Wel zal het probleem van XS4ALL en zich, naar zich nu laat aanzien, vanzelf oplossen." XS4ALL had van harte gehoopt haar klanten met onmiddellijke ingang verdere overlast van Abfab en vergelijkbare digitale marketingbedrijven te besparen, maar kan klanten nu alleen maar helpen met het instellen van technische spamfilters om de toegang open te houden voor serieuze communicatie.

Meer informatie over de opt-in spamfilters van XS4ALL: http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/spamfilter.html


***Noot voor de redactie,