Gemeente Vlaardingen


18-07-2002

Kijkoperatie Monument van bezinning
Er is een onvolkomenheid vastgesteld aan het kunstwerk Het Boeket , Monument van bezinning. Het kunstwerk is beschadigd langs de zijnaad van twee van de drie glaspanelen. De vermoedelijke oorzaak is binnentredend vocht. De schade is inmiddels goed zichtbaar.

De Gemeente Vlaardingen, de beeldend kunstenaar Rini Hurkmans en de producent van de glasplaten hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over het hersteltraject. De ontstane schade valt binnen de garantietermijn. De gemeente heeft formeel de opdrachtnemer van het kunstwerk Rini Hurkmans en de glasproducent aansprakelijk gesteld voor de schade die aan het kunstwerk is ontstaan en alle daaruit voorkomende (herstel)kosten.
De producent van de glaspanelen heeft inmiddels TNO ingeschakeld voor onderzoek en advies. TNO voert vermoedelijk eind augustus een zogenoemde kijkoperatie uit. Deze aanpak biedt naar alle waarschijnlijkheid zicht op de oorzaak van de constructiegebreken. De verkregen informatie leidt vervolgens tot een advies over een verantwoorde herplaatsing, waarbij herhaling van de onvolkomenheid voorkomen moet worden.

Landelijke dag tegen geweld
Bij het Monument van bezinning vindt jaarlijks een herdenking plaats. De scholengemeenschap Aquamarijn uit Vlaardingen die het monument heeft geadopteerd, is hierbij betrokken. Dit jaar vindt deze dag op 28 september plaats.
Het tijdpad is te kort om herstel van het kunstwerk te realiseren voor 28 september. In overleg met de glasproducent is afgesproken dat de voorbereidende werkzaamheden wel doorgaan, maar dat de fysieke verwijdering van het kunstwerk pas na de landelijke dag tegen geweld zal plaatsvinden.

Monument van bezinning
Het Monument van bezinning is een kunstwerk van beeldend kunstenaar Rini Hurkmans. Op 2 maart 2001 onthulde de heer drs. W.J. Deetman, voorzitter van het Platform tegen Geweld op Straat, het kunstwerk. Het monument staat in het groengebied tussen het NS-station Vlaardingen-Oost en de mr. L.A. Kesperweg/Westlandseweg. Beeldend kunstenaar Rini Hurkmans heeft het Monument van bezinning in Vlaardingen Het Boeket genoemd. Want als de samenleving wordt geconfronteerd met daden van zinloos geweld, brengen mensen massaal een bloemenhulde op de plaats van het incident. Het boeket van Rini Hurkmans is geen boeket van bloemen, maar een afbeelding van jonge mensen, kleurrijk gekleed als een groot zomerboeket. De meeste slachtoffers van zinloos geweld, maar ook de meeste daders, bevinden zich in de leeftijdsgroep van 17 tot 24 jaar.
De foto is tussen twee geharde glasplaten versmolten en in drie panelen in een betonnen voet geplaatst. Het geheel meet 360 x 250 cm en weegt 1000 kilo.