---


---

Ministerie van Defensie



Poort Kamp Heumensoord welkom gezicht in Vierdaagse

18-07-2002

De Vierdaagse van Nijmegen is in volle gang. Duizenden enthousiaste militairen lopen mee, maar blaren, spierpijn en vermoeide schouders door de gedragen bepakking spelen hen parten. De tweede dag van de Vierdaagse is volgens velen de zwaarste. Dit komt niet alleen door de te volgen route. Lopers hikken na een toch al zware eerste dag aan tegen het feit dat ze nog niet eens op de helft zijn. Na inspanning komt echter ontspanning en na een zware dag lopen komt de traditionele Vierdaagsepoort op Kamp Heumensoord met haar belofte van een koud pilsje, een warm bed, goed gezelschap en muziek weer in zicht.

Marinier der Eerste Klasse Pieter van Wieringen van 12 Infanteriecompagnie uit Doorn is één van de Nederlandse militairen die meedoet. Hij loopt de Vierdaagse voor de eerste keer. Ondanks dat hij zich nog steeds fit voelt, valt het lopen hem toch tegen. Het zwaarste stuk is het gedeelte van het centrum van Nijmegen naar Kamp Heumensoord. De niet militaire deelnemers zijn dan gefinished, maar wij moeten nog zes kilometer lopen terwijl er niemand meer langs de route staat. Van Wieringen heeft zich degelijk voorbereid op het evenement. Samen met 18 collegas had hij ongeveer 350 trainingskilometers in de benen zitten voordat hij naar Nijmegen kwam. Toch bleek de monstermars voor sommigen te zwaar. Aan het einde van de eerste dag moest een teamlid het bijna in het zicht van de finish opgeven. Op de tweede dag zijn er twee uitvallers.

Van Wieringen vindt de sfeer op Kamp Heumensoord prima. Het is gezellig en iedereen vermaakt zich uitstekend. Vanavond gaat de groep mariniers stappen. Contact is er toch vooral met de eigen groep. Jammer vindt Van Wieringen dat niet. Je loopt de Vierdaagse toch vooral voor jezelf en je eigen groep. Wel vindt hij het leuk om te kijken wie er zoal op het kamp rondloopt en waar ze vandaan komen. Al die verschillende mensen en uniformen. Het blijft leuk om naar te kijken. De helft zit er op. Het pilsje, gezelschap en muziek zijn verdiend. En na de Vierdaagse? Lang hoeft Van Wieringen hier niet over na te denken. Hierna ga ik vier weken met verlof, lacht hij. (KL-voorlichting Heumensoord)

Gerelateerde pagina's

* Vierdaagse: bijzondere dag voor Canadese deelnemers