---


---

Ministerie van Defensie



Nederland present bij "Lion Meet Spottersday" in België

18-07-2002

Een in jubileum-uitvoering gespoten F-16 van de Koninklijke Luchtmacht is vandaag (18 juli) een van de opvallende toestellen tijdens de Lion Meet Spottersday op de Vliegbasis Kleine Brogel in België, net over de Nederlandse grens. Het evenement wordt georganiseerd door de Belgische Luchtmacht ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de 10e Tactical Wing. Tevens viert het 349 Opleidingssquadron van de Belgen haar zestigste verjaardag. Naast de F-16 op de grond brengen op weg naar de Royal International Air Tattoo in Engeland - twee AH-64D Apaches en een Fokker 60 van de luchtmacht ook nog een vliegende groet aan de jubilerende Belgische eenheden.

Op deze speciaal voor spotters georganiseerde dag zijn een groot aantal vliegtuigen en helikopters uit heel Europa te zien. Het gaat vooral om toestellen van squadrons met een geschilderde leeuw, panter of tijger in hun embleem. De vlieger van de Nederlandse F-16, majoor-vlieger Wido van der Mast vertelt over het evenement: "Wij zijn alleen te zien op de static show met onze speciale ´leeuwen-F-16´ van 315 Squadron, maar vanmiddag zijn er zo´n dertig vliegtuigen in de lucht tijdens een grote CAMAO-oefening. Dat is een gecombineerde missie waarbij verschillende typen vliegtuigen ieder een eigen taak moeten uitvoeren. Daarnaast komen er tal van vliegtuigen die in de regio vliegen voorbij zodat de spotters behoorlijk aan hun trekken komen.

Voor geïnteresseerden is er in Kleine Brogel dan ook veel te zien. Aan de Meet doen meer dan veertig toestellen mee uit onder meer België, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Portugal, Duitsland, Italië, Denemarken en Tsjechië. (foto: Eric Vorstenbosch)