---


---

Mechbat in Bosnië tijdelijk multi-nationale Battle Group

18-07-2002

Bulgaren, Roemenen, Italianen, Portugezen, Canadezen, Engelsen en Nederlanders. Deze zeven nationaliteiten maakten enkele dagen lang deel uit van 42 (NL) Gemechaniseerd Bataljon in Bosnië-Herzegovina. De SFOR-militairen van de verschillende landen voerden tegelijkertijd een gecompliceerde life firing exercise uit bij Glamoc en honderd kilometer verderop een beveiligingsoperatie bij Travnik. Het schieten in Glamoc was de afsluitende fase van de internationale oefening Strong Guardian. Tijdens deze internationale oefening versterkten Canadese en Engelse eenheden 42 (NL) Mechbat. Het doel van de oefening was de normale militaire vaardigheden op peil te houden en daarnaast de onderlinge samenwerking te verbeteren.

De oefening, die zondag 7 juli begon, bestond uit drie delen. Een full tactical exercise, vervolgens een verplaatsing van een eenheid ter grootte van een bataljon over een afstand van honderd kilometer en als afsluiting de schietoefening in Glamoc. Hierbij kwamen Leopard 2 A5 tanks en YPRn van het Mechbat, LAV III pantservoertuigen en M-113 TOW van de Canadezen en Scorpion verkenningsvoertuigen van de Engelsen in actie. Als afsluiting van de oefening vloog één van de Cougars van het 1 (NL) Heli-detachement van de luchtmacht laag over het schietterrein om drie Canadese lange afstand schutters op te pikken. Op de laatste dag van de oefening bezochten de commandant van SFOR, luitenant-generaal Sylvester, en de commandant van de MND South West, generaal-majoor Van Diepenbrugge, Strong Guardian om te kijken naar de verrichtingen van de multi-nationale Battle Group onder Nederlandse leiding.

Omdat tijdens de oefening een groot deel van de Nederlandse militairen van 42 (NL) Mechbat op oefening was in Manjaca en Glamoc, kregen de achterblijvers in Bugojno en Novi Travnik voor het uitvoeren van de reguliere taken zoals het uitvoeren van patrouilles, tijdelijk steun van een Portugese compagnie. Vrijdag 14 juli startte het bataljon in Bugojno Operatie Fado waarbij op diverse plaatsen rond Travnik checkpoints werden geplaatst. Ook voerde het bataljon extra patrouilles uit in en rond de stad. Hierbij kregen de Nederlanders steun van een compagnie Italiaanse militairen. Samen met de Bulgaren (infanteriepeloton) en Roemenen (EOD) die normaal al deel uit maken van het Nederlandse bataljon, waren op deze manier zeven verschillende nationaliteiten verenigd binnen het Mechbat. (fotos: KL-voorlichting SFOR)

Ministerie van Defensie