Nieuwsbericht

donderdag 18 juli 2002, 15.30 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Lekkage zorgt voor overlast
Heerhugowaard, woensdag 17 juli 2002.
Woensdagmiddag bleek dat een grote leiding was gesprongen van het PWN op de kruising van de Krusemanlaan en de Middenweg. Door de grote hoeveelheid water die vrijkwam stond een deel van de kruising onder water en was er een groot gat ontstaan. Een fietser die door het water reed het niet zichtbare gat in en ging, volgens omstanders, kopje onder. De personalia van deze ongelukkige fietser is niet bekend. Het PWN heeft het lek gemaakt en het gat gedicht.

Verkeerscontroles
Alkmaar, woensdag 17 juli 2002.
Woensdagmiddag tussen 13.00 en 16.30 uur, werden verkeerscontroles gehouden op de Edisonweg en de Vondelstraat. Op de Edisonweg werden daarbij de volgende bekeuringen uitgeschreven:
3 maal voor het niet dragen van de veiligheidsgordel 2 maal voor het niet dragen van een helm
2 maal voor een te hoge constructiesnelheid

1 maal voor het niet hebben van een bromfietscertificaat
1 maal voor het niet verzekerd zijn van de bromfiets
- Tijdens de controle op de Vondelstraat werd de volgens overtredingen geconstateerd
7 maal voor het niet dragen van de veiligheidsgordel
2 maal voor een snelheidsovertreding van een auto
2 maal voor een te hoge constructiesnelheid
1 maal voor het niet hebben van een bromfietscertificaat Twee bromfietsen werden voor een technisch onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Veroorzaker ongeval verlaat plaats van aanrijding Alkmaar, woensdag 17 juli 2002.
Woensdagavond reed de bestuurder van een personenauto, zijn identiteit is op dit moment nog niet bekend, over de Steve Bikoweg, komende uit de richting van de Martin Luther Kingweg. Ter hoogte van de golfbaan haalde de bestuurder een aantal personenauto's in en bereed daarom het weggedeelte bestemd voor het tegemoetkomende verkeer. De bestuurder van een uit tegenovergestelde richting naderende personenauto werd gedwongen om de berm in te sturen om een aanrijding te voorkomen. Toen de verdacht weer in wilde voegen verloor hij de macht over het stuur, raakte in een slip en kwam ongeveer 100 meter verderop in een sloot tot stilstand. Getuigen zagen dat de bestuurder en een passagier uit de auto wisten te komen en verdwenen. Enkele uren later meldde de eigenaar van de auto zich. Hij verklaarde dat niet hij maar een kennis van hem de auto had bestuurd. De identiteit van de bestuurder moet nog worden vastgesteld.

Sieraden gestolen uit woning
Alkmaar, donderdag 18 juli 2002.
Vannacht ontdekten de bewoners van een woning aan de Rijstraat dat er was ingebroken. Onbekenden waren op het balkon van een flatwoning geklommen en hadden vervolgens een raam vernield waarna men het huis kon betreden. De bewoners missen een aantal sieraden.

Inbraak winkel
Alkmaar, donderdag 18 juli 2002.
Donderdagmorgen ontdekte de eigenaar van een winkel aan de Catsstraat dat er was ingebroken in zijn bedrijf. Men kwam binnen door het vernielen van een raam. Voorzover bekend is er niets uit het pand weggenomen. Wel heeft men getracht om een kast op te breken. Al eerder deze week werd een raam van de toegangsdeur de winkel vernield. Toen is men echter niet binnen geweest.

Diefstal auto
Egmond aan Zee, donderdag 18 juli 2002.
Tussen woensdagavond 20.30 uur en donderdagmorgen 08.30 uur werd een personenauto ontvreemd vanaf de Zeeweg. De auto, die geparkeerd stond ter hoogte van perceel 38, is van het merk Volkswagen, type Golf. De auto is donkerblauw van kleur en voorzien van het Duitse kenteken MS VW-611.

Veel overtredingen geconstateerd tijden milieuvlucht Alkmaar, woensdag 17 juli 2002.
Woensdagmorgen tussen 10.30 en 12.00 uur werd een milieuvlucht gehouden boven het kustgebied tussen Bakkum en Petten. Tijdens deze vlucht werden vijftien overtredingen geconstateerd. Al deze overtredingen hebben betrekking op het illegaal opslaan van afval/mest. Veelal betreft het een opslag van meer dan 1000 m3. De eigenaren van de bedrijven waar de overtredingen werden geconstateerd zullen in de aankomende week van het een en ander in kennis worden gesteld. Zij lopen de kans een boete te krijgen van minimaal 1000 euro.

Politie zoekt getuigen van woninginbraak
Castricum, donderdag 18 juli 2002.
De politie in Castricum is op zoek naar getuigen van een inbraak in een woning aan de Oosterweide. Deze inbraak vond plaats op dinsdag 9 juli tussen 14.00 en 17.00 uur. Het is niet bekend hoe men in de woning is gekomen. Wel mist de bewoner een aantal sieraden. De politie is op zoek naar eventuele getuigen van deze inbraak. Er is geen signalement van een dader of daders bekend maar misschien zijn er buurtbewoners die op die middag iets vreemds hebben waargenomen dat mogelijk in verband kan worden gebracht met deze inbraak. Deze mensen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Castricum, telefoon 0900-8844.

NOORDKOP

Verkeerscontrole.
Julianadorp, woensdag 17 juli 2002.
Woensdagavond tussen 21.00 en 22.00 uur werd een verkeerscontrole gehouden op de Van Foreestweg waarbij de volgende overtredingen werden geconstateerd.
17 maal een snelheidsovertreding
5 maal het niet dragen van de veiligheidsgordel
2 maal het niet dragen van een helm.
Alle staande gehouden bestuurders werden tevens gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werden geen overtredingen geconstateerd.

Schennispleger aangehouden
Den Helder, woensdag 17 juli 2002. Op woensdagavond omstreeks 18.30 uur werden drie vrouwen geconfronteerd met een schennispleger in de bloemenkiosk aan de Middenweg te Den Helder. De vrouwen (in de leeftijd van 17 tot 19 jaar) waren in de kiosk aanwezig toen een man binnen kwam. In eerste instantie sprak hij de vrouwen aan. Later zagen zij, dat de man zij geslachtsdeel in zijn handen had en de vrouwen hiermee confronteerde. De gewaarschuwde politie kon de man ter plaatse aanhouden. Het betrof een 26-jarige man uit Den Helder.

Aanrijding met drank
Middenmeer, donderdag 18 juli 2002. Op donderdagmorgen omstreeks 00.05 uur reed een 28-jarige man uit Slootdorp in een personenauto tegen een boom op de Schagerweg te Middenmeer. De man was de macht over het stuur kwijtgeraak nadat hij in de berm terecht was gekomen. Ter plaatse trof de politie de man aan en werd er alcoholgebruik geconstateerd. De ademanalyse wees uit dat de verdachte 595 ugl alcohol in zijn adem had. Dat is bijna drie maal het wettelijk maximum van 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg proces-verbaal. De man bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Dit was in 1998 ongeldig verklaard.

Alcoholcontrole

- Schagen, donderdag 18 juli 2002. Op donderdagmorgen omstreeks 01.25 uur werd op de A.Mauvestraat te Schagen een 34-jarige man uit Den Helder in een personenauto gecontroleerd. De man bleek juist een slok teveel te hebben gedronken. Hij blies 320 ugl, terwijl het wettelijk maximum op 220 ugl is gesteld. De man kreeg proces-verbaal.
- Den Helder, donderdag 18 juli 2002. Op donderdagmorgen omstreeks 05.25 uur werd op de Spoorstraat in Den Helder een 26-jarige man uit Den Helder op een bromfiets gecontroleerd. De man was opgevallen doordat de bromfiets geen uitlaat had en derhalve veel herrie maakte. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 895 ugl. Dat is vier maal het wettelijk maximum van 220 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal. De bromfiets werd voor een technisch onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Aanrijding met letsel
Burgervlotbrug, donderdag 18 juli 2002. Op donderdagmorgen omstreeks 09.55 uur raakte een 33-jarige man uit Berlikum (Frl.) gewond bij een eenzijdig ongeval op de Rijksweg onder Burgervlotbrug. De man reed op een motorfiets. In een bocht begon de motor te trillen en raakte de bestuurder de macht over het stuur kwijt. Hij kwam ten val en liep een gebroken arm op. De man werd voor behandeling overgebracht naar het Medisch Centrum te Alkmaar.

WESTFRIESLAND

Getuigen gezocht van afdreiging
Hoorn, woensdag 3 juli 2002. Bij de politie is aangifte gedaan door een 22-jarige vrouw uit IJmuiden, die op woensdag 3 juli 2002 tussen 19.30 en 20.00 uur het slachtoffer is geworden van chantage c.q. afdreiging. De vrouw reed omstreeks 19.30 uur in de trein van het station Hoorn-Kersenboogerd in de richting Hoorn centraal. In deze trein werd zij lastig gevallen door een man, die zich aan haar opdrong. De vrouw probeerde van de man af te komen maar deze bleef in haar buurt. Ook toen zij elders in de trein bij een groepje medepassagiers ging zitten bleef de man zich opdringen. Toen het slachtoffer op het station Hoorn centraal uitstapte werd zij op het perron door de man vastgepakt. Het slachtoffer moest hier haar geld afgeven. Vervolgens werd de vrouw meegetrokken naar een bank op de Veemarkt, waar zij werd gedwongen om geld te pinnen. Nadat de dader geld had gekregen ging hij hardlopend richting de binnenstad van Hoorn. Het signalement van de dader is als volgt: negroide man, leeftijd 27-28 jaar, lengte 1,85-1,90 meter, beetje dik postuur. De man had korte dreads in zijn haar en een rode haardoek. Hij droeg een zwarte lederen jas en een blauwe spijkerbroek. De recherche van de politie Hoorn heeft deze zaak in behandeling en is op zoek naar getuigen. De recherche is bereikbaar onder nummer 0900-8844.

Kop-staart aanrijding
Scharwoude, woensdag 17 juli 2002. Op woensdagmiddag omstreeks 16.25 uur vond er op de Provincialeweg onder Scharwoude een aanrijding plaats. Een 60-jarige man uit Monnickendam reed in een personenauto en moest plotseling afremmen. Daarachter reed een 33-jarige vrouw uit Volendam. Zij had de afremmende auto te laat in de gaten en er ontstond een kop-staart botsing. Hierbij raakte de Volendamse en een 9-jarig jongetje dat met haar meereed gewond. Zij werden voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Aanrijding met letsel
Enkhuizen, woensdag 17 juli 2002. Op woensdagavond omstreeks 19.00 uur raakte een 54-jarige man uit Enkhuizen gewond bij een aanrijding op de Sebastiaan Centenweg in zijn woonplaats. De man reed daar op een bromfiets en schrok van een auto die over het Kerkeland aan kwam rijden. De man remde krachtig, slipte en kwam met zijn bromfiets ten val. Het slachtoffer moest met een schouder en zijn kom en beenletsel worden overgebracht naar het Westfries Gasthuis te Hoorn.

Inbraak in woning
Enkhuizen, donderdag 18 juli 2002. Op donderdagmorgen werd een inbraak ontdekt in een woning aan de Tureluurstraat te Enkhuizen. De daders waren binnengekomen door de voordeur te forceren. Uit de woning werd een plasmascherm TV meegenomen.

Diefstal buitenboordmotoren opgelost
Stede Broec, donderdag 18 juli 2002. De afgelopen 2 maanden is een onderzoek afgerond naar diefstallen van buitenboordmotoren en bootjes te Enkhuizen, Bovenkarspel en Grootebroek in de periode 1997 tot 2000. Ten gevolge van dit onderzoek werden zes personen aangehouden. Het betrof hier personen die op het moment van de diefstallen nog minderjarig waren. Zij waren afkomstig uit Enkhuizen en Bovenkarspel. Met de aanhoudingen werden negen zaken opgelost met betrekking tot diefstal van buitenboordmotoren en een bootje.
In de woningen van de verdachten werden vijf buitenboordmotoren aangetroffen die van diefstal afkomstig bleken te zijn. De gedupeerden zijn in kennis gesteld en hebben hun motoren terug gekregen. De verdachten zijn inmiddels reeds weer op vrije voeten gesteld. Tijdens het onderzoek viel op dat eigenaren hun dure motoren vaak onvoldoende tegen diefstal beveiligen en dat de juiste gegevens (merk, type, serienummers) niet worden geregistreerd. Dit laatste bemoeilijkt het onderzoek en beperkt de kans op terugbezorging aan rechtmatige eigenaren.

Vuurwapens
Hoorn, zaterdag 13 juli 2002. Op zaterdag 13 juli werd in Hoorn op de A7 een 49-jarige man uit Hoorn aangehouden op verdenking van de handel in vuurwapens. In zijn auto werden een pistool, een revolver en een onderdeel van een revolver aangetroffen.
De aanhouding vond plaats na een daaraan voorafgaand rechercheonderzoek, waaruit naar voren was gekomen dat de man in vuurwapens zou handelen. Nadat de man was aangehouden werd ook een onderzoek ingesteld in zijn woning aan het Betje Wolffplein en een woning aan het Boedijnhof te Hoorn. Hier werden ook vuurwapens aangehouden, namelijk een jachtgeweer, twee revolvers, diverse soorten munitie en een handgranaat. Tevens werden harddrugs gevonden. Voor de verwijdering van de handgranaat werd de hulp van het EOC ingeroepen. Bij de onderzoeken in de woningen werden twee 43-jarige vrouwen aangetroffen. Zij werden aangehouden.
De mannelijke verdachte en een van de vrouwen zitten nog vast. De andere vrouw is inmiddels in vrijheid gesteld.