Koninklijk Horeca Nederland

Horeca: huidige leeftijdscontrole jeugd onmogelijk

Bestrijden alcoholmisbruik minderjarigen begint bij ouders thuis

WOERDEN - 19 juli 2002 - Een toenemend aantal tieners fraudeert met identiteitsbewijzen om zo alcohol te kunnen krijgen. "We krijgen steeds meer klachten van horecaondernemers over 13-, 14- en 15-jarigen die de hand lichten met officiële leeftijdsdocumenten. En regelmatig knijpen ouders een oogje dicht", aldus directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland. "De horeca wordt hierdoor geconfronteerd met een vrijwel onmogelijke opgave: hoe stel je op een correcte manier de exacte leeftijd van een tiener vast? De horeca mag de jeugd onder de 16 jaar geen alcohol verstrekken, maar met listige trucs probeert de jeugd toch alcohol te krijgen. Koninklijk Horeca Nederland wil deze situaties een halt toeroepen! Wij roepen de nieuwe Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op om samen hiertegen de strijd aan te gaan." Koninklijk Horeca Nederland heeft in een brief haar zorgen en wensen geuit aan de nieuwe bewindspersoon.

Listige trucs

Koninklijk Horeca Nederland beseft terdege de tendens dat kinderen op steeds jongere leeftijd op volwassenen willen lijken. Maar hier behoort niet bij dat ze de grenzen van het uitgaansleven en het consumeren van alcohol gaan verkennen. Jeu Claes: "Naast de falsificaties hebben minderjarigen nog een scala aan andere listige trucs. Ze laten een ouder iemand drank voor ze bestellen. Of in een drukke discotheek of café bestelt een grote groep jongeren alcoholische dranken. Probeer dan maar als de zaak vol is als horecaondernemer de precieze leeftijden van de jongelui vast te stellen. Ik kan u verzekeren dat dit vrijwel onmogelijk is. De kinderen lokken de horecaondernemer uit tot strafbaar gedrag. En dat moet gewoon veranderen".

Specifieke voorlichting aan ouders

Koninklijk Horeca Nederland denkt dat de overheid met specifieke voorlichting ouders kan wijzen op de gevaren van alcohol voor 13,14 en 15 jarigen. Jeu Claes: "Ouders verzuimen hun kinderen te wijzen op de gevaren van alcohol". Ook pleit Koninklijk Horeca Nederland al enige tijd voor een strafbaarstelling in het Wetboek van Strafrecht voor jongeren onder de 16 die alcohol kopen. Claes wijst er op dat het idee onder andere al is geopperd in het eindrapport van het Landelijk Platform Tegen Geweld op Straat. "Ik ben verbaasd dat de politiek dit idee al jarenlang naast zich neerlegt."

Oproep samenwerking met Keuringsdienst van Waren

De Keuringsdienst van Waren waakt over de naleving van de Drank- en Horecawet. Koninklijk Horeca Nederland vindt deze handhaving essentieel. Jeu Claes: "Maar met de methodes van de Keuringsdienst van Waren zijn wij het volstrekt oneens. Horecabedrijven worden soms met tien of meer controleurs tegelijk gecontroleerd Alle gasten worden net zo lang ondervraagd totdat er een jongere is gevonden die alcohol heeft weten te bemachtigen. Horecaondernemers ervaren deze werkwijze als zeer stigmatiserend. Daarom willen we met de nieuwe Minister van VWS nadenken over een andere werkwijze ten aanzien van de controles. Niet minder intensief, maar een voor gasten en horecaondernemers prettiger methode van handhaving. Koninklijk Horeca Nederland hoopt in de nieuwe Minister van Volksgezondheid een partner te vinden om dit gezamenlijke probleem aan te pakken."

Noot voor de redactie -