FNV BONDGENOTEN

Dringende oproep aan ICT-werkgevers voor RSI preventie

Al ruim anderhalf jaar praten het ministerie van Sociale Zaken, vakbonden en werkgevers over een arboconvenant voor de ICT sector. Belangrijkste doel van het arboconvenant is het terugdringen van RSI. en reïntegratie voor mensen met RSI-klachten. FNV Bondgenoten wil hierover graag afspraken maken, maar het ontbreken van een werkgeversorganisatie, die voor de hele sector kan en durft te spreken, lijkt de totstandkoming van het convenant tegen te houden. Staatssecretaris Hoogervorst onderneemt een laatste poging om te onderzoeken of er alsnog mogelijkheden zijn.

FNV Bondgenoten vindt dat de sector dit met beide handen moet aangrijpen. RSI is in deze sector een wijdverbreid probleem. Uit onderzoek blijkt dat 32 procent van de werknemers de afgelopen drie maanden vaak of altijd last had van RSI-klachten. Belangrijkste risicofactoren zijn; de lange werkduur, een ongunstige werkhouding, lange herstelbehoefte en weinig afwisseling in het werk. Vooral opvallend is het hoge aantal uren dat werknemers in deze sector achter het beeldscherm zitten. De helft van hen zit gemiddeld 7 uur per dag achter de computer. Dit is al veel langer dan wettelijk is toegestaan.

De branchevereniging Nederland ICT, die ook optreedt als werkgeversorganisatie voor een deel van de branche, zegt geen bindende afspraken te kunnen maken voor haar leden. De problemen zijn duidelijk. Maar volgens FNV Bondgenoten bestuurder Mariska Stuivenberg ontbreekt bij werkgevers de wil om als sector te investeren en om gezamenlijke oplossingen te zoeken die in de gehele sector aanwezig zijn. Dit leidt ertoe dat er nog steeds niet op een structurele en krachtige wijze iets gedaan wordt aan de preventie van RSI.

Het sectorbreed afspraken maken over het terugdringen van RSI heeft grote voordelen voor zowel de sector als de werknemers. Het betekent dat er niet geconcurreerd wordt op arbeidsomstandigheden. Om de onderhandelingen vlot te trekken heeft FNV Bondgenoten voorgesteld dat de tien grootste ICT-bedrijven meeonderhandelen en committeren aan het convenant. Ook dit is niet gelukt.
FNV Bondgenoten roept NICT en de werkgevers in de ICT om alsnog hun krachten te bundelen en echt iets te doen aan RSI en te komen tot een arbo-convenant

Meer informatie;
Mariska Stuivvenberg, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-20493044

18 jul 02 17:33