Centrum voor Arbeidsverhoudingen

CNV Publieke Zaak

Groen licht voor CAO-Jeugdhulpverlening; acties in Pleegzorg opgeschort

De leden van CNV Jeugdhulpverlening (vakgroep van CNV Publieke Zaak) en ABVAKABO FNV hebben uiteindelijk ingestemd met het op 2 mei jl. met de werkgeversorganisatie MO-Groep bereikte onderhandelaarsakkoord voor de nieuwe CAO jeugdhulpverlening. In deze branche werken circa 18.000 mensen. De werknemers krijgen in 14 maanden een loonsverhoging van 4,2 procent.
De CAO loopt van 1 april 2002 tot 1 juni 2003. De salarissen stijgen per 1 juni 2002 met 3,2 procent en per 1 januari 2003 met nog eens 1 procent.
Daarnaast is een structurele eindejaarsuitkering van 1,65 procent overeengekomen. Afgesproken is in zes jaar naar een volledige dertiende maand toe te werken. De eerste 4,2% wordt voor iedereen structureel. De tweede helft wordt gerelateerd aan collectief behaalde resultaten. De ondernemingsraden moeten hierin betrokken worden. Concrete afspraken
worden nog gemaakt.

Akkoord voor de Pleegzorg; acties opgeschort
Op 27 juni 2002 hebben de bonden op de valreep ook nog een akkoord bereikt met de werkgevers over een plan van aanpak voor de werkdruk in de Pleegzorg. Ook is een nieuwe werkdrukovereenkomst afgesproken. De werklast of caseload is binnen de jeugdhulpverlening een heikel punt. Voor de gezinsvoogdij zijn de bonden overeengekomen dat de huidige normen
van toepassing blijven. Voor de pleegzorg en de jeugdreclassering wordt een onderzoek ingesteld. Het akkoord is voor de bonden aanleiding de leden in de pleegzorginstellingen op te roepen de acties onder het motto "Verlaag je eigen caseload" op te schorten.

Kinderopvang
Verder hebben werkgevers en bonden afgesproken dat het kinderopvangbudget wordt verhoogd van 0,3 procent naar 0,5 procent van de loonsom per instelling. Ook wordt de toeslag voor het werken op onregelmatige uren van toepassing op ambulante hulpverleners. Tenslotte worden de faciliteiten voor OR-leden verbeterd.

Uitwerking
Onderhandelaar André Bal van CNV Jeugdhulpverlening stelt dat de weg nu vrij is om tot ondertekening van het akkoord over te gaan en de vele afspraken uit te werken. De tekst van het akkoord staat op www.cnvpubliekezaak.nl. Het projectplan beheersing werkdruk Pleegzorg is
hieraan toegevoegd.
Kies op de homepage: sectoren, vervolgens de optie zorg kiezen, waarna u naar jeugdhulpverlening kunt gaan. Onder het onderhandelaarsakkoord vindt u de bijlagen bij het CAO-akkoord.

---