Apple Benelux

Apple onthult nieuwe iPod-spelers

Modellen van 5, 10 en 20 GB voor Mac en Windows

Bunnik, 18 juli 2002 - Apple bevestigt haar leidende positie op het gebied van draagbare muziekspelers door een nieuwe generatie iPod-spelers te introduceren. iPod is nu verkrijgbaar in drie uitvoeringen: een model van 5 GB met een adviesprijs van slechts 399 euro (inclusief BTW), een model van 10 GB met een 10 procent dunnere behuizing en een adviesprijs van slechts 499 euro (inclusief BTW) en een nieuw model van 20 GB met ruimte voor 4000 nummers en een adviesprijs van slechts 649 euro (inclusief BTW). Zowel het 10-GB als het 20-GB model is voorzien van de eerste draaischijf met halfgeleider in de branche, een gebruikersvriendelijke innovatie van Apple die bovendien zeer duurzaam is. Beide modellen worden geleverd met een nieuw draagtasje en een door Apple ontwikkelde afstandsbediening met draadverbinding. Bovendien zijn de nieuwe iPod-modellen nu compatibel met zowel Mac- als Windows-computers.

"De bekroonde iPod is nu nog voordeliger en dunner, en kan tot maar liefst 4000 nummers bevatten", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Maar het belangrijkste nieuws is dat iPod nu ook beschikbaar is voor Windows-gebruikers, zodat ook zij deel kunnen nemen aan deze ongelooflijke digitale-muziekrevolutie."

iPod is de enige draagbare digitale-muziekspeler met een automatische synchronisatiefunctie. Deze innovatieve voorziening zorgt ervoor dat een complete digitale-muziekcollectie automatisch naar iPod wordt gekopieerd, en wordt bijgewerkt zodra de gebruiker de speler aansluit op zijn of haar computer. Dankzij de ingebouwde FireWire-poort kunnen maar liefst 4000 nummers in iets meer dan een half uur worden gedownload naar iPod. Met een USB-speler zou dat meer dan 13 uur vergen. De batterij van iPod is goed voor zo'n tien uur onafgebroken luisterplezier en laadt automatisch op via de FireWire-kabel zodra de gebruiker de speler aansluit op de computer.

Voor Mac-gebruikers wordt bij de nieuwe iPod versie 3 van iTunes geleverd, de bekroonde digitale-muziekprogrammatuur van Apple.** iTunes 3 bevat tal van nieuwe functies, zoals slimme afspeellijsten die automatisch en dynamisch afspeellijsten bijwerken op basis van eenvoudige, door de gebruiker zelf ingestelde regels. Ook nieuw zijn de geluidscontrolefunctie voor een consistent afspeelvolume en ondersteuning voor gesproken boeken van Audible.com. Met behulp van deze nieuwe functies kunnen Mac-gebruikers heel eenvoudig hun geluidsinstellingen en andere voorkeuren kopiëren naar hun iPod en daarvan vervolgens overal gebruikmaken. Het is nu ook mogelijk om iTunes bij te werken met informatie van iPod, bijvoorbeeld om een bladwijzer te plaatsen in een gesproken Audible-boek of de slimme afspeellijsten van iTunes bij te werken met het aantal keren dat een nummer is afgespeeld of de datum waarop een nummer voor het laatst is afgespeeld.

Windows-gebruikers kunnen hun iPod gebruiken in combinatie met MUSICMATCH Jukebox, de meest verkochte muziekprogrammatuur voor de pc. iPod is de enige mp3-speler die Windows-gebruikers in staat stelt gebruik te maken van de exclusieve auto-synchronisatietechnologie van Apple. Dankzij deze technologie wordt iPod automatisch bijgewerkt zodra hij wordt aangesloten op de pc. Bovendien hebben Windows-gebruikers de mogelijkheid om nummers of afspeellijsten handmatig vanuit MUSICMATCH te kopiëren naar hun iPod. MUSICMATCH Jukebox wordt standaard geleverd bij iPod voor Windows.

Alle iPod-modellen worden geleverd met een verbeterde koptelefoon die lage tonen beter weergeeft, zorgt voor soepeler overgangen en nauwkeuriger hoge tonen reproduceert. Bij iPod wordt tevens een nieuwe, dunne en nog lichtere FireWire-kabel geleverd. De modellen van 10 en 20 GB hebben bovendien een ingebouwd afdekplaatje voor de FireWire-poort.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Voor de nieuwe iPod gelden de volgende adviesprijzen: 399 euro (inclusief BTW) voor het 5-GB model, 499 euro (inclusief BTW) voor het 10-GB model en 649 euro (inclusief BTW) voor het 20-GB model. De nieuwe iPod zal verkrijgbaar zijn via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij geautoriseerde Apple resellers. iPod voor de Mac zal begin augustus verkrijgbaar zijn, iPod voor Windows zal eind augustus in de winkel liggen. Voor een bedrag van 60 euro inclusief BTW kan tevens een persoonlijke tekst in het achterpaneel van iPod (maximaal twee regels van 27 tekens elk) worden gegraveerd.

Alle iPod-modellen worden geleverd met een koptelefoon met oordopjes, de Apple iPod-lichtnetadapter en een FireWire-kabel. De modellen van 10 en 20 GB worden tevens geleverd met een draagtasje en een bekabelde afstandsbediening. Deze accessoires kunnen afzonderlijk worden aangeschaft voor het 5-GB iPod-model. iPod voor Windows wordt bovendien geleverd met een 4-pens-naar-6-pens FireWire-adapter. Bij iPod voor de Mac wordt iTunes 3 geleverd, iPod voor Windows wordt geleverd met MUSICMATCH Jukebox.

Voor iPod voor de Mac is het volgende vereist: Mac OS X 10.1 of Mac OS 9.2, iTunes 2.0.4 en een Macintosh met ingebouwde FireWire-poort. Voor iPod voor Windows is een pc vereist met een ingebouwde FireWire-poort of een voor Windows gecertificeerde FireWire-kaart en Windows Me, Windows 2000 of Windows XP Home of Professional.


**Voor sommige iPod-functies zijn een Mac en iTunes 3 vereist.
© 2002 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo en Macintosh zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr