LTO Nederland

LTO wil illegale arbeid in de tuinbouw terugdringen

Tuinders kunnen nu in zee met gecertificeerde loonbedrijven

Vrijdag 19 juli 2002 - Tuinders kunnen voor het seizoenwerk op hun bedrijf nu kiezen voor gecertificeerde loonbedrijven, die aan alle regels voldoen. Ze hebben hiermee de mogelijkheid om de illegale arbeid in de sector terug te dringen en het imago van de bedrijfstak op te vijzelen. Met het project Certificering van handmatige agrarische loonbedrijven wil LTO Nederland de illegale arbeid in de glastuinbouw verminderen. Intussen hebben zestig loonbedrijven een certificaat gekregen. De verwachting is, dat dit aantal voor het eind van het jaar is verdubbeld.

Mening tuinbouwbedrijf is de afgelopen jaren in ernstige financiële problemen geraakt, omdat het agrarisch loonbedrijf niet de verschuldigde premies en belastingen had afgedragen. Tuinders weten soms niet of ze met een malafide of een bonafide loonbedrijf in zee gaan. Ze lopen door de Wet Ketenaansprakelijkheid het risico dat de belastingsdienst later alsnog aanklopt voor betaling van premies en belastingen, die het loonbedrijf had moeten betalen. In veel gevallen dacht de tuinder die al betaald te hebben. Het betrokken loonbedrijf bleek dan failliet of de eigenaar was met de noorderzon vertrokken.

De ondernemer kan nu dergelijke risico's vrijwel uitsluiten door alleen zaken te doen met gecertificeerde handmatige loonbedrijven. Deze bedrijven worden twee keer per jaar gecontroleerd en, indien ze aan alle eisen voldoen, opgenomen in het Register Inleenarbeid Agrarisch (RIA). LTO heeft het initiatief tot dit keurmerk genomen. Door een stroom publicaties in de vakpers zijn ondernemers in de glastuinbouw en de open teelten op de hoogte van het keurmerk. Alle leden van de LTO-organisaties krijgen vandaag met het LTO-blad OOGST nog een folder in de bus. Op internet (www.kiesria.nl) kunnen ze nagaan welke loonbedrijven en uitzendbureaus het RIA-certificaat mogen voeren.

Voorzitter Frans Hoogervorst van de vakgroep LTO Glastuinbouw is blij, dat het certificaat er is: De verantwoordelijkheid ligt nu bij degene waar het hoort, namelijk bij de individuele ondernemer op zijn bedrijf. De tuinder kan zelf kiezen voor een bonafide bedrijf. Zijn vakgroep adviseert leden om alleen in zee te gaan met RIA-gecertificeerde bedrijven. Ruim een kwart van de loonbedrijven en uitzendbureaus overtreden de Wet Arbeid Vreemdelingen, zo bleek uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van het Westland Interventieteam. Hoogervorst: Het mes snijdt nu aan twee kanten. Tuinders die nu zaken doen met een loonbedrijf, dat niet op de RIA lijst staat, doen er ook goed aan dat HAL-bedrijf te vragen om zich snel te laten certificeren. Daarmee is niet alleen de sector gediend, maar het is ook een gezamenlijk belang van alle werkers in onze bedrijfstak.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)