Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 19 JULI 2002

Actualisatie Sigmaplan

Op voorstel van Steve STEVAERT, Vlaams minister van Open- bare Werken, neemt de Vlaamse regering akte van de actua- lisatie van het Sigmaplan. Het Sigmaplan beoogt de beveiliging van het Zeescheldebekken tegen mogelijke overstromingen ten gevolge van stormvloeden vanuit de Noordzee.

Na de catastrofale overstromingen van 1976 besliste de federale regering op 18 februari 1977 tot uitvoering van het Sigmaplan, dat uit 3 complementaire delen bestond: de verhoging en verzwaring van de dijken en waterkeringen (ca. 512 km), de aanleg van gecontroleerde overstromings- gebieden (GOG) en de bouw van een stormvloedkering.

Inmiddels is ongeveer 80 % van de verhogings- en verzwa- ringswerken van de dijken en waterkeringen uitgevoerd. Op de andere plaatsen zijn wel dijken en/of waterkeringen aanwezig maar nog niet op Sigmahoogte en -breedte. Van de 13 in 1977 geplande GOG's zijn er reeds 12 in werking met een totale oppervlakte van 533 ha. De inrichting van het 13de GOG, Kruibeke-Bazel-Rupelmonde, is momenteel in volle voorbereiding en heeft een oppervlakte van ca. 600 ha. Op grond van een evaluatiestudie werd in 1985 beslist het derde onderdeel, namelijk de bouw van een stormvloedkering nabij Oosterweel, voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Ondanks alle reeds gerealiseerde ingrepen hebben zware stormen en grote wassen aangetoond dat het reeds bereikte veiligheidsniveau opgevoerd dient te worden. Na inrich- ting van het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke- Bazel-Rupelmonde wordt het veiligheidsniveau wel gevoelig verhoogd, maar blijft dit nog steeds ver verwijderd van wat in 1977 werd vooropgesteld. Het Zeescheldebekken wordt bovendien in toenemende mate bedreigd. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat het klimaat de komende decennia zal veranderen. Die verandering zou zich uiten in nattere winters, drogere zomers, een stijgende zeespiegel en een verandering in frequentie en intensi- teit van stormvloeden. Hoewel er vele onzekerheden zijn, moet het beleid met een "worst case" scenario rekening houden. Bovendien dient de vraag gesteld of dit plan, dat dateert van 1977, vandaag nog aan de gestelde maat- schappelijke verwachtingen voldoet. In de resolutie van het Vlaams Parlement inzake de langetermijnvisie Schelde- estuarium, is er momenteel steeds meer aandacht voor de principes van integraal waterbeleid, ruimte voor de rivier en een nieuwe veiligheidsbenadering. Een actuali- satie van het Sigmaplan uit 1977 is volgens deze princi- pes dus noodzakelijk.

In het rapport "Actualisatie van het Sigmaplan", dat aan de Vlaamse regering werd voorgelegd, worden vier ver- schillende scenario's beschreven. Ze verschillen in aan- pak maar beogen elk een substantiële verhoging van het huidig veiligheidsniveau. Het optimale scenario bestaat erin het veiligheidsniveau substantieel te verhogen door ruimte aan de rivier te geven door de aanleg van bijko- mende gecontroleerde overstromingsgebieden, ontpolderin- gen en zo mogelijk de realisatie van een doorsteek tussen de Wester- en de Oosterschelde. Dit is trouwens volledig in overeenstemming met de langetermijnvisie Schelde-estu- arium, uitgewerkt door de Administratie Waterwegen en Zeewezen (Vlaanderen) en Rijkswaterstaat directie Zeeland (Nederland).

Bijzondere aandacht wordt hierbij geschonken aan een zogenaamd "nieuwe veiligheidsbenadering", waarbij een gedifferentieerde bescherming tegen overstroming wordt verwezenlijkt. Het uitgangspunt is dat overstromingen niet altijd vermeden kunnen worden. De opdracht wordt nu de onvermijdbare overstromingen zodanig onder controle te houden, dat zij slechts minimale schade veroorzaken. Of met andere woorden: overstromingen kunnen op laag gelegen gronden waar geen bebouwing aanwezig is, terwijl woon- gebieden maximaal beschermd moeten worden.

Het dossier dat aan de regering werd voorgelegd, bevindt zich momenteel nog in het stadium van visievorming en strategie. De Vlaamse regering heeft Vlaams minister Ste- vaert gemachtigd het geactualiseerde Sigmaplan aan het Vlaams Parlement voor te leggen. De toetsing met de andere beleidsvisies en beleidsdomeinen zoals ruimtelijke ordening, leefmilieu, landbouw,., evenals het overleg met de plaatselijke instanties en besturen moet nog in een volgend stadium gebeuren. Verwacht wordt dat bijsturingen noodzakelijk zullen zijn. De verdere uitwerking van het plan zal begeleid worden door een multidisciplinaire amb- telijke projectgroep.

Om de communicatie omtrent het geactualiseerde Sigmaplan op gang te brengen heeft de administratie Waterwegen en Zeewezen een website ontwikkeld omtrent de actualisatie van het Sigmaplan: www.sigmaplan.be.

persinfo : Tina Verraes, persdienst van minister Stevaert - tel. 02 553 70 45
e-mail: tina.verraes@vlaanderen.be