Gemeente Bergen



Bergen Actueel

Deze week treft u de volgende onderwerpen aan:

Raadsvergadering

Spreekuur wethouders

Spreekuur platform Gehandicapten

Spreekuur budgetconsulente

Erfgoedlogies in Limburg

Wandelroutes Reindersmeer

Klein chemisch afval

Mobiele skatebaan

De servicelijn

Publicaties

Raadsvergadering

De eerstvolgende raadsvergadering is op dinsdag 10 september 2002. U bent van harte welkom om deze bij te wonen vanaf de publieke tribune. De vergadering begint om 19.00 uur met het vragenuur en is in het gemeentehuis.

De agenda staat nog niet vast



Spreekuur wethouders

Aanstaande maandag 5 augustus hebben wethouder Vloet en wethouder Van Eupen weer spreekuur. Tijdens dit spreekuur kunt u terecht voor vragen, opmerkingen of overleg. Het spreekuur vindt plaats van 18.00 tot 19.00 uur. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
Spreekuur Platform Gehandicapten vervalt

Vanwege de vakantie vervalt in juli en augustus het wekelijkse spreekuur van Stichting Platform Voorzieningen Gehandicapten. Voor dringende zaken kunt u rechtstreeks contact opnemen met de heer Van Gaal, telefoon (0485) 34 39 91, mevrouw Sterenborg (0485) 34 17 15 of mevrouw vd Kwast (0485) 34 32 66. Vanaf september kunt u weer terecht voor het wekelijkse spreekuur.

Spreekuur budgetconsulente

Elke dinsdag en donderdag heeft de budgetconsulente van PLANpraktijk spreekuur in het gemeentehuis van Bergen. Het eerstvolgende spreekuur is dinsdag 6 augustus. Van 9.00 tot 14.00 uur kunt u bij haar terecht voor hulp en advies over financiële vragen. Als u een afspraak wilt maken, neem dan dinsdag of donderdag contact op met de budgetconsulente, telefoon (0485) 34 83 90.


Erfgoedlogies in Limburg

Subsidiemogelijkheden voor eigenaren.

'Bed and breakfast' in karakteristieke panden.

Met het project `Erfgoedlogies in Limburg' worden in bestaande, karakteristieke, historische panden kleinschalige verblijfsaccommodaties gecreëerd. Deze accommodaties bieden hun gasten het zogenaamde `bed and breakfast'.

In tegenstelling tot het gebruikelijke `bed and breakfast' worden bij het project Erfgoedlogies hoge eisen gesteld aan de accommodatie én aan het gastheerschap. Het project biedt eigenaren van karakteristieke, historische panden mogelijkheden voor het behoud en exploitatie van hun bezit. Daarnaast zijn exclusieve overnachtingsmogelijkheden in deze panden een waardevolle uitbreiding van de diverse verblijfsmogelijkheden in onze gemeente.

Subsidiemogelijkheden

Diverse instanties, zoals de provincie Limburg en de Euregio Maas Waal, ondersteunen het project. Zij bieden subsidiemogelijkheden. De gemeente Bergen verleent géén subsidiemogelijkheden. De gemeente ondersteunt wel de initiatieven en verleent, binnen de wettelijke mogelijkheden, alle medewerking bij eventuele procedures. Denk hierbij aan (ver)bouwvergunningen of een noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan.

Informatie

Het project `Erfgoedlogies in Limburg' wordt gecoördineerd door het Limburgs Bureau voor Toerisme en Monumentenhuis Limburg. Als u in het bezit bent van een karakteristiek, historisch pand en u wilt meer weten over dit project neem dan contact op met Monumentenhuis Limburg, mevrouw A. Dormans, telefoon (0475) 35 78 00.

Wandelroutes Reindersmeer zijn gereed

Uitgestrekte stilte en een overvloed aan natuur

Deze week worden de laatste informatiepanelen geplaatst bij de wandelroutes rond het Reindersmeer in Well. De drie wandelroutes rondom het meer zijn dan compleet.

Het Reindersmeer is een natuurgebied in ontwikkeling en onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen. De gemeente Bergen heeft een folder gemaakt waarin de wandelroutes en het natuurgebied rondom het Reindersmeer worden beschreven.

Wandelen, fietsen en paardrijden

In de jaren zestig werd op de Bergerheide begonnen met de winning van industriezand. Door deze ontzandingen ontstonden het Leukermeer en het Reindersmeer. Het Leukermeer heeft een duidelijke recreatieve functie. Rondom het Reindersmeer speelt de natuur een hoofdrol. Rustige recreatie, zoals wandelen, fietsen en paardrijden zijn hier toegestaan. Zwemmen en vissen zijn uitdrukkelijk niet toegestaan. Deze activiteiten verstoren de ontwikkeling van het natuurgebied. Bovendien is zwemmen in het Reindersmeer gevaarlijk. De oevers lopen in het water enkele meters glooiend af en gaan vervolgens steil naar beneden. Door deze plotselinge diepte ontstaan levensgevaarlijke temperatuurverschillen. Daarnaast komt op diverse plekken in het Reindersmeer drijfzand voor.

Drie wandelroutes

Rond het Reindersmeer liggen drie wandelroutes. Het startpunt van deze routes ligt bij de sluisbrug in de Bosserheide in Well. U kunt hier uw auto parkeren en een van de routes uitkiezen. De routes zijn 2,5 en 8 kilometer lang. De langste route kunt u halveren met het trekpont. In het smalste gedeelte van het Reindersmeer trekt u over een afstand van 100 meter dit pontje naar de overkant.

Informatiepanelen en vogelkijkhut

Bij het startpunt in de Bosserheide en op diverse plekken langs de wandelroutes staan informatiepanelen. Hier vindt u informatie over de aanwezige flora en fauna, de geschiedenis en de toekomst van het Reindersmeer. Ook kunt u zien waar de diverse wandelroutes aansluiten op al bestaande wandelroutes zoals de Bosserheide-route. Op een heuvel staat de vogelkijkhut. Vanaf dit punt kunt u de verschillende (water)vogels die het meer bezoeken goed bekijken.

Nationaal Park de Maasduinen

Het Reindersmeer is een onderdeel van Nationaal Park de Maasduinen. De Maasduinen is zo'n 25 kilometer lang en ruim 4200 hectares groot. Dit Nationaal Park is van landelijk en zelfs Europees belang vanwege de speciale landschapsvormen en bijbehorende plant- en diersoorten die hier voorkomen. Door de Maasduinen loopt een netwerk van wandel-, fiets- en ruiterpaden. Ook het gebied rond het Reindersmeer is een onderdeel van dit netwerk.



Klein chemisch afval: gescheiden inzameling noodzakelijk

Sinds een aantal jaren wordt klein chemisch afval (KCA) gescheiden ingezameld. KCA is schadelijk voor het milieu, daarom mag u het niet gewoon weggooien of door de gootsteen, wasbak of toilet spoelen.

Door verbeterde technieken kan steeds meer afval verbrand worden, ook steeds meer klein chemisch afval. Niet al het klein chemisch afval kan echter verbrand worden. In het volgend overzicht kunt u zien welke producten vanwege hun milieuschadelijkheid niet verbrand kunnen worden en producten die hergebruikt kunnen worden. Deze producten moeten gescheiden worden ingezameld.

Huishoudelijk

* batterijen

* spaarlampen/energiezuinige lampen, Tl-buizen
* vloeibare gootsteenontstopper

* lampenolie

* petroleum

* bestrijdingsmiddelen/insecticiden

Medicijnkastje

* medicijnen

* kwikthermometers

* injectienaalden

Doe-het-zelf

* verf, lak, beits en houtverduurzamingsmiddelen
* terpentine, thinner, verafbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger, kwastontharder, wasbenzine

* kwikschakelaars (zoals niet digitale verwarmingsthermostaten)
Hobby

* fotofixeer

* foto-ontwikkelaar

* etsvloeistoffen zoals salpeterzuur of zwavelzuur
* zoutzuur

Vervoer

* accu's

* benzine

* motorolie, afgewerkte olie, remolie

* oliefilters

De inhoud telt, niet de verpakking

De producten die op de KCA-lijst staan hebben het KCA-logo op het product of op de verpakking staan. Als het logo op de verpakking staat, slaat het echter op de inhoud. Lege verfblikken en lege flessen (bijv. wasbenzine of terpentine) hoeven niet apart gehouden te worden. Kwasten met uitgeharde verf kunnen bij het restafval. Spoel een verfblik of bijv. een fles wasbenzine echter nooit om. Gebruik flessen en blikken tot ze leeg zijn.

Inzamelen

U kunt KCA verzamelen in de KCA-box. Enkele keren per jaar wordt KCA aan huis opgehaald. De inzameldata staan op de afvalkalender. U kunt het afval ook zaterdags inleveren bij milieupark Heukelom.

Mobiele skatebaan verhuist naar Wellerlooi

De mobiele skatebaan en de funbox verhuizen begin augustus naar de parkeerplaats bij gemeenschapshuis 't Luukske in Wellerlooi. Wij wensen jullie veel skate plezier!!

In het onderstaande schema kun je zien waar de half-pipe en de funbox de komende maanden te vinden zijn.

maand

half-pipe

fun-box

augustus

Wellerlooi

Wellerlooi

september

Bergen

Bergen

oktober

Well

Well

november

Nieuw Bergen

Afferden

december

Siebengewald

Nieuw Bergen

De servicelijn voor een snelle reactie

De servicelijn van de gemeente Bergen staat garant voor een snelle reactie van de gemeente. Bel telefoonnummer (0485) 34 13 68 voor het doorgeven van vragen, opmerkingen en klachten. Spreek na de pieptoon eerst uw naam, adres en telefoonnummer in. Geef daarna uw melding door. U ontvangt binnen twee werkdagen een reactie van de gemeente en uw vraag, opmerking of klacht wordt zo spoedig mogelijk afgehandeld.