Gemeente Deventer

Milieuregels

HANDHAVINGSSTRATEGIE VOOR GECOMBINEERDE MILIEUHANDHAVING

Op grond van artikel 18.1 van de Wet milieubeheer is de zorg voor de handhaving van milieuvergunningen en andere milieuregels een taak van burgemeester en wethouders. In dat kader wordt toezicht uitgeoefend en worden zonodig sancties opgelegd. Het Bestuurlijk Provinciaal Handhavingsoverleg Overijssel (BPHO) heeft de behoefte uitgewerkt, de handhaving van de milieuwet- en regelgeving binnen de provincie Overijssel op een uniforme en eenduidige manier te laten plaatshebben. Daarbij wordt nauw samengewerkt met andere handhavingpartners, zoals politie en justitie. De gemeenteraad heeft het voorstel van het BPHO bij besluit van 24 juni 2002 overgenomen, door de notitie 'Handhavingsstrategie voor gecombineerde handhaving in de provincie Overijssel' vast te stellen.

Hierdoor ondergaat de handhaving van de milieuwetgeving ten opzichte van de huidige situatie een aantal veranderingen. Door de inzet van preventieve en repressieve handhavingmiddelen volgens een nieuw stappenplan worden bedrijven verplicht tot een milieugedrag, dat in overeenstemming is met de regels. Indien aan de orde, gaat het daarbij om een gecombineerde actie van de handhavende instanties de naleving van voorschriften of bepalingen af te dwingen. Het gaat daarbij vooral om milieuvoorschriften, die de kern vormen van een vergunning of regeling. Maar ook tegen de overtreding van minder essentiële voorschriften wordt gezamenlijk opgetreden. Afhankelijk van de (dreigende) aantasting van het milieu en met behoud van ieders verantwoordelijkheden wordt direct bestuurs- én strafrechtelijk sanctionerend opgetreden, of eerst gewaarschuwd dat daartoe wordt overgegaan. Meestal wordt daarbij een termijn gesteld om de overtreding te herstellen.

De notitie ligt met ingang van 7 augustus 2002 gedurende vier weken ter inzage in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Burseplein 20. Indien u de stukken buiten de openingstijden wilt inzien, dan kunt u een afspraak maken met de afdeling Milieu, telefoon 693881.